Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител откри изложба „Българско духовно наследство" в Жеравна

14 юни 2011 13:28,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1493
снимка

На 13 юни 2011 г, от 16,30 часа областният управител откри изложба „Българско духовно наследство" в Жеравна. Изложбата се провежда под патронажа на областния управител на област Сливен. На изложбата присъства и зам. областния управител г-н Христо Карабекиров.

Гостите на изложбата бяха поздравени от народния представител Калина Крумова и директора на Художествената галерия в Сливен Даниела Ненчева. Присъстващите в галерията се насладиха и на прекрасните изпълнения на църковния хор от Катедрален храм „Свети Димитър" с диригент Тодорка Бинева.

Областният управител Марин Кавръков заяви, че иска българският дух да стигне до хората, а не да стои затворен в галерии, концертни зали и библиотеки. „Няма по-хубаво място от Жеравна, люлката на българското Възраждане и самобитност, затова се радвам, че на този ден – Свети дух, жеравненци решиха да направят такава изложба в галерията си. Видяхте и колко много хора дойдоха да я видят. От това по-хубаво няма. Ние възприемаме духовността като някаква даденост. А българщината е нещо, което трябва да се възпитава. Ако не се правят подобни изложби, постепенно българската духовност ще стане антикварна рядкост. Българският дух трябва да бъде навсякъде! Той трябва да се показва, защото това е нещото, с което можем да се гордеем. Нека хората дойдат тук и разгледат изложбата. Нека знаят, че това е малка искрица от огъня, който е горял по тези места преди повече от 150 години!"

В галерията в с. Жеравна са подредени над 80 творби. Близо 40 са щампите на икони, направени върху метална плоча или дърво. В хранилищата на сливенската галерия се съхраняват над 100 такива щампи. Щампите са от 19 век, много приличат на йерусалимиите /Божигробските платна/ и са купувани от различни матастири и храмове. Подобна сбирка на щампи има само в Самоков и Трявна. Втората част от изложбата включва близо 40 икони от пътуващата иконна сбирка на Художествената галерия в Сливен.

Първото показване на иконите бе преди време в гр. Котел. След това сбирката с икони гостува в Народното събрание по покана на народния представител г-жа Калина Крумова. Изложбата ще остане в галерията на Жеравна до края на септември.

Снимки

снимкаснимка