» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител откри в петък изложба на унгарския плакатист Петер Поч

20 June 2011 15:00,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1759
снимка

На 17 юни от 16 часа в Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен бе открита изложба на унгарския плакатист Петер Поч под надслов „Плакатна самота” и народно изкуство от област Зала (Унгария). Експозициите са предоставени от Унгарския кулутрен център в София.

На откриването на изложбата присъстваха областният управител, г-н Марин Кавръков, директора на драматичен театър "Стефан Киров", г-н Николай Недялков, служители от отдел „Култура и вероизповедания” в Община Сливен, ученици от Художествената гимназия в града и граждани.

Г-н Тошо Дончев, директор на Унгарския културен институт откри изложбата и представи спецификата на творчеството на Петер Поч и особеностите на народните традиции и творчество в област Зала. Петер Поч е един от най-добрите художници- плакатисти в Унгария и с оригиналния си почерк е спечелил популярност сред художествените среди в много страни на Европа и Америка. Неговите плакати са триизмерни изображения, в които знаковите фигури са пластики, моделирани от глина, кашкавал, сюнгер, керамични форми, оцветени и компютърно анимирани, така че обособяват свое собствено пространство на плаката. Голяма част от плакатите са създадени за паметни или емблематични събития: 100 години Театър „Йожеф Катона” – Кечкемет, Международен пленер „Лудвиг”, UNIMA – Световен фестивал на международния съюз на кукловодите, ІV и V-ти фестивали на анимационното кино – Кечкемет, 10 години Датски културен институт в Унгария, Фестивал на анимационното кино – Кечкемет, Пролетен фестивал – Кечкемет. Други са с интригуващи заглавия: „ Магазинът за кашкавал на Тамаш Т. Над”, „Ендре Фейеш: Гробище за старо желязо”, „Добро утро, Мексико!” „По желание на обществото”, „Плакатна мания”, „Театър от театъра”, „Портокалова република”, „Оркестър”Чик”.

Етнографската част на изложбата представя народното изкуство на област Зала, която се намира в Югозападна Унгария и включва два значими етнографски региона: Гьочей и Хетеш. Област Зала и особено централната й част Гьочей е изолирана от останалата част на страната в продължение на столетия поради лоши транспортни връзки. Населението й не е унищожено напълно дори по време на турското нашествие, затова местните хора запазват архаичността на културата и езика си чак до средата на ХХ век. Музеят на град Гьочей от Залаегерсег със своите дърворезби и текстилни изделия ни представя късче от тази архаична народна култура.

Преди откриването на изложбата г-н Тошо Дончев беше гост на областната администрация и беше приет от областния управител, г-н Марин Кавръков.

Photos

снимкаснимка