Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 10 юли / неделя/ на посещение в Област Сливен беше министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, придружен от...

11 юли 2011 14:01,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1145
снимка

На 10 юли / неделя/ на посещение в Област Сливен беше министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, придружен от народният представител Десислава Танева и областният управител Марин Кавръков.

Съгласно предварително обявената програма официалните гости разгледаха кравефермата на земеделския производител Иван Хлебаров, с.Сотиря, Община Сливен, който отглежда 120 крави, от които 60 дойни. Той е кандидатствал по 121 мярка „Модернизиране на земеделските стопанства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.”по нитратната директива. От 2008 г. крафермата е І-ва категория и произведеното краве мляко се търгува на 75 ст. за литър, тъй като отговаря на всички изисквания.

На проведената пресконференция с журналисти и по-късно среща със земеделски производители и животновъди от областта в заседателната зала на областна администрация министър Найденов заяви, че кравефермите втора и трета категория няма да получат отсрочка или ако това стане,то ще най- много до шест месеца. Много е важно сектора да се преструктурира и кравефермите да покрият европейските изисквания, тъй като срока за това изтича до края на годината. В момента в страната има 46 000 кравеферми, от които само 2000 са І-ва категория. Той напомни, че е удължил срока за преструктурирането на българските кравеферми пред ЕК от 18 на 24 месеца. Тези, които все още не са се преструктурирали ще получат отсрочка, но на етапи. Примерно за ІІІ-та категория ще имат 6 месеца да станат ІІ-ра и т.н. Министърът подчерта, че „ ако те не се преструктурират няма да бъдат затворени насила, но никой няма да купува мляко от тях. Важно е да се знае, че държавата прави всичко възможно за да помага на животновъдите и припомни, че нисколихвените кредити са разсрочени и, че за животновъдите са осигурени допълнителни 20 млн. лева по „де минимис“. Министър Найденов съобщи още, че 12 000 бенефициенти, които са длъжници на НАП ще получат средствата си от Държавен фонд „Земеделие“, въпреки задълженията към държавата.

Обърна внимание, че в неделя на ГКПП "Капитан Петко войвода" е хванат нелегален внос на млечни и месни произведения от Гърция. Те са били с неустановен произход на външен вид и с изтекъл срок на годност.Нелегалният внос е заловен в два големи автобуса.Както се знае в Гърция има криза и може някой да се опита да вкара нещо, което да се реализира в България. В тези горещини това е изключително опасно. Разпоредено е на Агенцията по храните да се завиши контролът от регионалните дирекции там, където има гранични пунктове.

На ГКПП "Капитан Петко войвода" няма ветеринарен контрол, защото е вътрешна граница на ЕС. Двата автобуса са заловени по сигнал и стоката ще бъде унищожена.

Снимки

снимкаснимка