Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът отхвърли вота на недоверие

26 юли 2011 09:22,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 2013
001

Със 143 гласа „против", 91 „за" и един „въздържал се" Народното събрание отхвърли внесения вот на недоверие към правителството. По време на гласуването в пленарна зала бе министър-председателят Бойко Борисов. Правителството бе подкрепено от партия „Атака” и 12 независими народни представители. „Вотът на недоверие към правителството за вътрешната сигурност е безсмислен”, обяви от парламентарната трибуна по време на дебатите по вота вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. „Ако вие бяхте добри - и отляво, и отдясно може би нямаше днес да е необходимо да коментираме подобни теми. Когато говорим за вот на недоверие нека отчитаме реалностите и всичко, което се нарича организирана престъпност. Вие сте толерирали и сте били част от всичко, наречено политическа класа и организирана престъпност”, обърна се към опозицията министър Цветанов. По думите му - ако имаше политическа воля 20 години, нямаше да се говори за СИК, ВИС, Империал. „Ако сте били толкова добри, защото сте ги създавали? Те не са се появили след 2009 година, това са последствия на вашето отглеждане на тези групировки – СИК – БСП и ВИС – СДС”, коментира още вътрешният министър.

Правителството на ГЕРБ успя да ликвидира и да неутрализира групата за отвличанията, припомни още от трибуната вицепремиерът Цветанов.Той попита бившия вътрешен министър Михаил Миков дали знае по негово време как са се чувствали българските бизнесмени, когато е имало 18 отвличания и това си е било един много доходоносен бизнес. Цветанов заяви, че когато е бил отвлечен Гунински е станало ясно, че нямало нито една локализирана групи и не е имало оперативна работа от страна на полицейските служители. „Имаше граждани, които искаха да споделят определена информация, но нямаше на кого”, посочи Цветанов. Относно поръчковите убийства, Цветанов попита защо те не са направили нещо, когато дори така нареченият съветник на президента – Кюлев е бил убит. Когато текат процесите в Шуменския окръжен съд става ясно, че има лица, които се ползват с вашата протекция, се обърна Цветанов към опозицията. „Пешо Сумиста бе ваш съветник в Коалиция за България. Той е бил човекът на президента по въпросите на спорта и това сте го правили 20 години, заедно със Синята коалиция – вие сте ги толерирали всички тези процеси – винаги сте защитавали престъпниците, но никога не сте защитавали човешките права на жертвите на престъпления.”

Цветанов попита риторично какво управление са взели в ръцете си, когато са дошли на власт сините. „Вие взехте разбит банков сектор, може би вие сте се облагодетелствали от тази конфигурация, до какво се стигна от това бездействие на управляващите. Създадоха се условия, за да има мотив за поръчкови убийства – адвоката Лупов, Кюлев. Това не се случи, защо нямаше политически дебат, когато бяха отвличанията или когато бе убийството на адвоката Петър Лупов”, коментира още вицепремиерът Цветанов.

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев каза от парламентарната трибуна, че абсурдното в случая е, че точно партиите, които 20 години създаваха организирана престъпност, създаваха кръгове на корупция и съсипваха държавността, сега искат ГЕРБ да оправи всичко за две години. Зам.-председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов се обърна към опозицията, че докато е писала мотивите сигурно си е спомняла за поръчковите убийства и отвличанията по време на нейното управление. „Жалко е точно вие да говорите за провал на вътрешния министър, защото именно заради провал в тази сфера загубихте изборите”, коментира Ципов и обясни, че ГЕРБ са дошли на власт с ясната визия каква реформа трябва да извършат в сектора на вътрешната сигурност. Депутатът Иван Петров от ГЕРБ определи като наглост говоренето, че контрабандата започва от това правителство. Според него контрабандните канали продължават дейността си от миналото, а тогава са действали не без съглашателството сред десните политици. По никакъв начин не може да приемем обвинението за липса на експертен потенциал на правителството в сферата на сигурността, категоричен бе и депутатът от ГЕРБ Цветан Сичанов. Сигурността на гражданите е поставена в центъра на политиката на Стратегията за национална сигурност. Тя е насочена към повишаване на ефективността в сферата на сигурността. Концепцията за национално сигурност от 1998 беше загубила своята актуалност, но опитите на други правителства поради една или друга причина не дадоха резултат, защото вероятно е липсвала политическа воля, коментира още Сичанов.