Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът отхвърли ветото върху промените в Закона за дипломатическата служба

01 септември 2011 12:13,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1900
...

Народното събрание потвърди текстовете, които предвиждат отзоваване на посланиците агенти на бившата Държавна сигурност. Така депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за дипломатическата служба. В подкрепа на приетите изменения в закона гласуваха 129 депутати, а 31 бяха против.

От ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция отхвърлиха ветото на президента, а от Коалиция за България и ДПС подкрепиха аргументите му и заявиха, че ще атакуват промените пред Конституционния съд.

В края на юли президентът върна промените в закона за ново обсъждане в парламента с аргумента, че се монополизира външната политика. Външният министър Николай Младенов не се съгласи с критиките и ги определи като неоснователни. „Не може да се говори за монополизиране на външната политика“, каза той. Назначенията вече ще се осъществяват на базата на открит конкурс, а не субективно от министъра на външните работи. Така щяло да се преустанови „фриволното“ назначаване в МВнР.

Младенов каза още, че по времето на тройната коалиция и Ивайло Калфин във Външно министерство са били назначени 222-ма служители без конкурс и 100 технически сътрудници. Според него не може принадлежността към ДС да се определя като "социален признак".

От „Атака“ бяха категорични, че не могат да подкрепят ветото на Първанов, защото "става въпрос за чист конфликт на интереси". Синята коалиция също подкрепи промените в закона, защото министърът на външните работи предприел необходимите действия, за да превърне дипломатическата служба в наистина европейска, отбеляза Асен Агов.

След отхвърлянето на ветото Николай Младенов обяви, че до края на годината България няма да бъде представлявана от дипломати, които са били част от системата на Държавна сигурност. Министърът заяви, че тези, които искат, могат да оспорват в Конституционния съд промените и да защитават "кръга от агенти". „Който направи това, ще носи отговорността за лепване на огромно петно върху името на България“, предупреди Младенов.