Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на символичното първо разпалване на газовата турбина на топлоцентрала „Когенерация Пловдив"

02 септември 2011 16:52,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1375
снимка

Днес, 2-ри септември 2011 г. от 10.15 часа на площадката на ТЕЦ Пловдив Север, бул. "Васил Левски" № 236 в гр. Пловдив, областният управител г-н Марин Кавръков присъства на символичното първо разпалване на газовата турбина на новоизградената топлоцентрала „Когенерация Пловдив". Поканата е от името на „ЕВН България Топлофикация" ЕАД.

Газовата турбина бе символично запалена от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол, председателя на УС на EVN AG Д-р.Петер Лайр и председателя на УС на EVN България г-н Йорг Золфелнер.

На церемонията присъстваха още министрите на икономиката и енергетиката г-н Трайчо Трайков и на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев, областният управител на Пловдив г-н Иван Тотев, кметът на Пловдив г-н Славчо Атанасов, представители на местната власт, депутати от региона, представители на партньорите по проекта.

През 2010 г. EVN България стартира изграждането на нова когенерационна централа за ефективно производство на електрическа и топлинна енергия на площадката на съществуващата ТЕЦ Пловдив Север. С това дружеството отговори на обществения ангажимент, който пое през 2007 г. с приватизацията на Топлофикация Пловдив.

Когенерацията е най-модерното и ефективно подобно съоръжение не само в България, но и в Югоизточна Европа. Стойността на съоръжението е 100 млн. лева. Централата използва за гориво природен газ, който ще бъде изгарян в ново поколение газова турбина с висок коефициент на полезно действие и с електрическа мощност 49,9 MW и топлинен товар около 54 MW.

 

Благодарение на новата когенерация Пловдив ще има по-сигурно и ефективно производство на топлинна и електрическа енергия, по-чиста околна среда и свежи инвестиции.

 

 

Снимки

снимкаснимкаснимка