Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (ОССЕИВ) към областния управител на Област Сливен...

06 октомври 2011 15:13,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 982
снимка

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (ОССЕИВ) към областния управител на Област Сливен проведе заседание на 6 Октомври от 11.00 часа в заседателната зала на областна администрация – Сливен. В работата на съвета взеха участие 16 от общия 24 членен състав. Заседанието откри г-н Марин Кавръков,областен управител, който е и председател на съвета.

В дневният ред бяха включении 5 точки, а именно:

1.Промяна в състава на ОССЕИВ;

2.Приемане на актуализиран Правилник за устройството и дейността на ОССЕИВ;

3.Подкрепа на Декларацията на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси (НССЕИВ) във връзка с проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа. Информация за дейността на НССЕИВ. Докладва: Стела Костова, Зам.председател на НССЕИВ;

4.Информация за функциите и правомощията на Комисията за защита от дискриминация и на регионалното представителство, ред и условия за образуване на производство. Съотношение на жалбите по признак етническа принадлежност спрямо общия брой жалби в региона. Проблеми в етническо отношение. Докладва: Мариана Жекова, регионален представител на комисията за защита от дискриминация.;

5. Разни

След проведеното гласуване дневният ред беше приет единодушно. Без промени беше приет също и предложения актуализиран Правилник за дейността на ОССЕИВ. С 16 гласа „за” членовете на съвета подкрепиха Декларацията на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, във връзка с проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа.

Г-жа Стела Костова запозна присъстващите с дейността на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси и подготвящата се Стратегия за инеграция на ромите с програмен период до 2020 г.

Информация за функциите и правомощията на Комисията за защита от дискриминация и на регионалното представителство, представи г-жа Мариана Жекова. Тя запозна членовете с реда и условията за образуване на производство, а също и със съотношението на жалбите по признак етническа принадлежност спрямо общия брой жалби в региона.

В последната точка от дневния ред, председателят на съвета, г-н Марин Кавръков очерта двете основни според него направления, по които е необходимо да се работи с ромската общност в бъдеще: образование на ромите, включително и ограмотяване на неграмотните, което директно рефлектира върху броя на безрабоните и непрекъсната разяснителна и превантивна дейност, с цел недопускане на бременност и раждане при малолетни и непълнолетни момичета от ромската общност.

Снимки

снимка