» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кръгла маса на тема „Социалното включване на хората с увреждания – ще стане ли реалност?”

05 September 2008 08:52,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 942
121

Кръгла маса на тема „Социалното включване на хората с увреждания – ще стане ли реалност?” се проведе днес в залата на Областна администрация – Сливен.

Тя бе организирана от областното и общинското ръководство на НДСВ – Сливен с подкрепата и домакинството на областния управител Христина Чолакова.

С писмо до участниците в кръглата маса, извинявайки се за невъзможността да присъства, депутатът от ПГ на партията Христина Христова съобщава, че за да могат и хората с увреждания да участват в обсъждането на бюджета за следващата година, се предвижда през втората половина на октомври за тях да се открие приемна в Сливен.

Г-жа Чолакова говори за държавната политика за хората с увреждания, като се спря по-конкретно на тази в област Сливен. Работата в това направление намира израз в напомняне на институциите за осигуряване на достъпна среда, създаването на регионален център за интеграция на ученици със специфични потребности, превенция за намаляване броя на изоставените деца, работата по национална програма „Асистенти на хората с увреждания", партньорството с РЦИР за изграждане на бизнес-инкубатор за хората с увреждания, подпомагането на Дома за медико-социални грижи за деца в Сливен с подмяна на дограмата, работата по проекта „Дари усмивка" и др. Областният управител изтъкна, че още през 2004 г. Областна администрация – Сливен е изпълнила изискването за достъпна среда за инвалидите, а от август с цел подобряване на условията за обслужването им в сградата на администрацията периодично работи изнесена приемна на дирекциите Бюро по труда и Инспекция по труда – Сливен.

Депутатът от ПГ на НДСВ Деница Димитрова засегна проблема за социалното включване на хората с увреждания, като подчерта, че преди няколко години с приемането на Закона за хората с увреждания се промени цялостната философия и се даде се старт на това социално включване. Все още обаче не е изпълнено изискването всички обществени сгради да са достъпни за инвалиди, отбеляза депутатката и сподели желанието си част от бюджетния излишък да отиде за тази цел. Малко са все още и училищата, спазили това изискване, поради което много деца-инвалиди остават дори без основно образование. Около 90% е и безработицата сред хората с увреждания. Деница Димитрова изтъкна обаче и предстоящите позитивните промени и по-конкретно въвеждането на квота за назначаване на хора с увреждания в държавната администрация, което според очакванията й ще осигури работа поне на 200-300 инвалиди.

Посочвайки редица примери на социална изолация на хората с увреждания в нашата страна, евродепутатът Биляна Раева разказа за европейската политика, включваща програма за подкрепа на семействата с увредени деца, услугата домашна помощница за хора с много тежки увреждания, индивидуален бюджет за такива хора, търсенето на подходящи професии за тях. „Европейският парламент е място за следене на такива добри практики и се надявам те да намерят приложение и в България. Европолитиката към такива хора е, че това са активни хора и като към такива трябва да се отнасяме", отбеляза тя. Най-важното според Биляна Раева е предоставянето на достъпна инфраструктура и възможност за обучение.

С тематични изказвания се включиха и представители на различни институции, обхващайки темите за предизвикателствата към общинската администрация за социално включване на хората с увреждания, как върви този процес съответно в сферата на образованието и на трудовата реализация и ролята на църквата в него. Отец Силвестър постави проблема за непригодната рампа за инвалиди в многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински" в Сливен, а в отговор областното и общинското ръководства на НДСВ поеха ангажимента да проверят случая и да окажат съдействие за неговото разрешаване. Майка на близнаци с увреждания изтъкна проблема с недостига на рехабилитатори заради ниското заплащане в социалните домове, което пречи на пълноценната работа с увредените деца. От името на присъстващите депутати Деница Димитрова обеща при обсъждането на бюджета за 2009 г. да настоява за повишаване на средствата за издръжка на социалните домове. Всички постъпили по време на кръглата маса предложения бяха връчени на народната представителка, която обеща да съдейства и за тяхното разрешаване, а отнасящите се за сектор образование - да връчи на вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.

Сред участниците бяха още депутатите Коста Цонев, Иван Славов, представители на Сливенска митрополия, Областна администрация, на регионални структури на държавни институции, обществени и неправителствени организации, работещи с хора с увреждания, както и на социални заведения от областта. От четирите общински администрации в областта нямаше представители единствено на община Нова Загора. Участниците изразиха задоволството си, че това е първа по рода си среща с представители от определена социална група – хората с увреждания, на която те могат да споделят своите проблеми и да потърсят адекватни начини за решаването им чрез новия бюджет.

Photos

212221