Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ИВАНКА ДЕНЕВА И СОЦИАЛНИЯТ ПРОЕКТ „ЦЕЛЕБНАТА СИЛА НА ИЗКУСТВОТО”

10 ноември 2011 14:53,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1062

В поредица от срещи писателката Иванка Денева започна творческо общуване с най-изстрадалите хора на Сливен - възрастните и тези със заболявания: онкологични, на зрението, двигателни и причинени от диабета. Поради различни причини - здравословни, финансови, на възрастта и др., те остават в условията на криза дистанцирани от изкуството и ролята му на лек за душата и възпрепятствани във възможността за закупуване на книги.

Хуманистичните възгледи на авторката, забелязани от критиката и изявени във всичките й книги, намериха отражение и в замисъла на проекта, авторски по характера си, некомерсиален и с насоченост към човека - за досег с литературата като едно от средствата с ярко емоционално и познавателно въздействие върху съвременника. То благоприятства чрез книгата процесите на себевглеждане и индивидуалната нагласа за преодоляване на трудностите от различен характер, причинени от болестта, социалната среда и бюрократичните пречки пред хората в рискови моменти от живота им.

Благодарение на отзивчивостта на председателите на сдруженията на хората със заболявания (Сдружение „Онкоболни и приятели”, Общинската и Регионалната организации на инвалидите в Сливен, Сдружението на диабетноболните в града под Сините скали, Сдружението към Съюза на слепите, Дом за стари хора и др.), творческите срещи преминават с активно включване на присъстващите и изразено отношение към представяните от писателката Иванка Денева творби. Идеята се осъществява с участието в срещите и на подкрепящите ги техни близки и приятели, подпомагащи чрез грижите и съпричастността си оздравителния процес, по-скорошната социална адаптация, връщането на болните в обществото и реализацията им.

На състоялата се среща в залата на Диабетен център – Сливен, в ДКЦ-2, с участието на членове от горепосочените сдружения, авторката представи новите си поетични творби и някои от антологията „Светлик на душата”. Водещата на вечерта Ив. Калайджиева – носител на наградата „Аргира Жечкова” и председател на Сдружението за духовни дейности на учителите, представи писателката, номинирана за националните награди „Добри Чинтулов” и Йордан Йовков” и говори за многобройните й публикации в чужбина. Тя сподели и своето виждане за романа „Кръстопъти и ветрове” от Иванка Денева. Писателката прочете откъс от книгата, разкриваща миналото, живота на българите, национално-освободителните ни борби в продължение на векове и „сливенската диря” в тях. Задълбочени оценки за романа изрази Щилияна Драгнева – преподавател и литературен критик, познаваща книгите на авторката и писала рецензии за тях. Книгата „Кръстопъти и ветрове”, представяна многократно (в Чалъковата къща на Старинен Пловдив, в гр. Лайден (Холандия), зала „Май” - пред културната общественост на Сливен, в Клуб „Германия”, ПМГи др.), има на срещата в залата на Диабетния център в Сливен - чрез отношението на възрастните и изстрадалите люде на Сливен най-развълнуваните си и достойни слушатели. В обсъждането участваха със свои впечатления журналистката Мария Николова, председателката на Сдружението на онкоболните Стела Шумкова, Веселин Василев – председател на Регионалната организация на инвалидите, които подариха цветя на писателката, пожелаха бъдещи творчески срещи и представяне пред тях и на втората част от романовата дилогия „Времена насрещни”, (от която романът „Кръстопъти и ветрове” е първи том.) Те споделиха желанието за нови съприкосновения с творци и твърдението, че присъстващите „си отиват по-обнадеждени и заредени с позитивни емоции.” Иванка Денева благодари за отклика на горепосочените председатели, както и на ръководителя на Центъра за диабетноболни Николай Нейков и на г-н Цонев – председател на Общинската организация на инвалидите в Сливен. Станимир Петков изрази мнението на говорилите в кореспонденцията си за изданието „Сливен. нет”, че „Иванка Денева е сред най-талантливите съвременни български писатели”.

При общуването-разговор на авторката в Дома за стари хора в Сливен, освен запознаване с твореството й, домуващите споделиха отношението си към различни събития и процеси в общината и страната, рецитираха творба на Ботев и свои стихове (лично творчество.). Иванка Денева тук бе представена като творец от директорката на институцията Илияна Славова. Възрастните хора изявиха желание срещите с писателката Ив. Денева да продължат.