Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира приемът на документи по нови мерки на Оперативните програми

22 ноември 2011 14:21,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1529

На вниманието на потенциалните бенефициенти по Програма за развитие на селските райони, Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, Оперативна програма „Околна среда”, представяме информация за стартирали процедури за финансиране на проекти.

І. Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

1. Стартира набиране на предложения по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за изграждане и ремонт на Центрове за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ и Защитени жилища, заложени в Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”.

Приемът на проектните предложения ще започне от 28.11.2011 г. и ще приключи на 27.05.2012 г.

Предложения могат да подават 19 общини, включени в Националната карта на резидентните услуги към проект „Детство за всички”, насочен към извеждането на деца с увреждания от институциите.

Общините, определени за кандидатстване по ПРСР, са: Разлог, Долни Чифлик, Павликени, Стражица, Елена, Кула, Белоградчик, Оряхово, Крушари, Момчилград, Тетевен, Луковит, Берковица, Пордим, Левски, Исперих, Бяла, Тутракан, Котел, Правец, Свиленград и Елхово.

Тези общини могат да подават технически задания за съгласуване в Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, след което да подготвят и технически и/или работни проекти, които отново ще минават на съгласувателна процедура в ДАЗД. Държавната агенция има готовност да окаже допълнително съдействие и да предостави информация при необходимост, за да може ресурсът на ПРСР да бъде използван ефективно.

Сумата, предвидена в Програмата за развитие на селските райони, e 8 788 483, 49 Евро.

2. От 14 ноември до 12 декември Фонд „Земеделие” ще приема проекти за туристическа инфраструктура, съоръжения и атракции, както и за разработване на маркетинг стратегии за туристическите обекти по Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от Програмата за развитие на селските райони.

Могат да кандидатстват общини с население до 10 хил. жители, както и юридически лица с нестопанска цел.

Одобрените проекти на общини и юридически лица, които не генерират приход, получават до 100% от допустимите разходи, а всички останали – до 70 %. Максималната помощ е 200 хил. евро. Наличният финансов ресурс е 100% от бюджетите на мярката за 2010 г. и 2011 г., или близо 13 млн. евро, както и неусвоеният бюджет от предишен период на прием.

Допълнителна информация: http://www.prsr.bg/merki/Мярка-313/21/index.html

3. На 21 ноември 2011 г. стартира нов прием на заявления за подпомагане по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони.

Допустими кандидати и дейности

 

По мярката могат да кандидатстват само земеделски производители, чрез подаване на инвестиционен проект, който включва и бизнес план с подробно описание на планираните инвестиции и дейности за период не по-малък от 5 години, а в случаите на създаване на трайни насаждения или извършване на строително-монтажни дейности – за 10-годишен период.

Приемът ще включва допустимите за финансово подпомагане разходи за инвестиции, извършени от:

- кандидати в сектор "плодове и зеленчуци";

- кандидати, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери";

- кандидати, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране".

Бюджет:

Бюджетът ще бъде разпределен, както следва

– 10 082 977 евро за проекти за инвестиции в сектор "плодове и зеленчуци";

- 12 000 000 евро за проекти, представени от млади фермери, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" и

- 5 000 000 евро за проекти, представени от земеделски производители, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране".

Краен срок: 21 декември 2011 г.

4. На 14 ноември стартира нова мярка от Програмата за развитие на селските райони – 114 „Използване на консултантски услуги от фермери и собственици на гори”. Заявления по мярката ще се приемат в областните дирекции на Фонд „Земеделие” до 22 декември 2011г.

Целта на мярката е да повиши техническите и икономически знания на заетите в селските и горски стопанства и да помогне за по-доброто им и устойчиво управление. По нея могат да кандидатстват физически и юридически лица и техните сдружения, както и еднолични търговци и общини. Кандидатите ще имат възможност да получат комплект от консултации, които обхващат оценка на стопанствата, информация и съвети от регистрирани доставчици на консултантски услуги.

Бюджетът за посочения период на прием е близо 13 млн. евро. Максималната финансовата помощ е 80% от одобрените разходи, но не повече от 1 500 евро за фермери и 240 евро за собственици на гори.

Подробности за реда на кандидатстване могат да бъдат изтеглени от тук: http://www.prsr.bg/merki/M%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-114/35/index.html

5. От 9 ноември до 9 декември 2011г., регистрираните земеделски производители могат да подават проекти по Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”. Мярката цели да насърчи създаването на нови работни места и развитието на интегриран селски туризъм, както и да повиши доходите в селските райони. Кандидатите трябва да са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите и да са микро-, малки или средни предприятия. Най-малко 50% от приходите им за годината преди кандидатстване трябва да са формирани от земеделска дейност или преработка на селскостопанска продукция. Приходът може да бъде и от финансово подпомагане за земеделие.

Финансовата помощ е до 80% от одобрените разходи за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. За всички останали дейности субсидията е до 70 % от инвестицията. Помощта не може да надхвърли 200 хил.евро. Очаква се бюджетът за периода на прием да надхвърли 35 млн. евро. Той е формиран от 50% от средствата по мярката за 2011 г. и 100% от средствата за 2012 г.

Допълнителна информация: http://www.prsr.bg/merki/Мярка-311/19/index.html

6. В периода от 9 ноември до 9 декември, Фонд „Земеделие” ще приема проекти по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”. Мярката е насочена към малки фирми, които не са регистрирани като земеделски производители. Могат да кандидатстват и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Субсидиите се предоставят за неземеделски дейности и не могат да надхвърлят 200 хил. евро. Проектите за енергия от възобновяеми енергийни източници получават до 80% от одобрените разходи, а всички останали направления – до 70%. Финансовата рамка за приема се формира от 50% от бюджета за 2011 г., който е над 24 млн. евро, и неусвоения бюджет от предишен прием.

Допълнителна информация: http://www.prsr.bg/merki/Мярка-312/20/index.html

ІІ. Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика"

1. Обявена е покана за представяне на предложения по процедура BG161PO003-1.1.06 "Подкрепа за научноизследователската и развойна дейност на българските предприятия" на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Основната цел на настоящата процедура е да предостави подкрепа за реализирането на успешни научноизследователски и развойни проекти от страна на българските предприятия, самостоятелно или в партньорство с други предприятия или научноизследователски организации или университети.

Поканата има за цел създаване на нови или усъвършенстване на съществуващи иновативни продукти, процеси и услуги, които са насочени към засилване на икономическата ефективност, повишаване на иновативния потенциал и технологичното развитие на предприятията.

Допустими кандидати - По поканата могат да кандидатстват българските предприятия, самостоятелно или в партньорство с други предприятия или научноизследователски организации или университети.

Проектите ще се изпълняват на територията на Република България.

Допустими по настоящата процедура са проекти, включващи следните дейности:

Компонент 1 - Вариант А: Индустриални научни изследвания или Вариант Б: Експериментално развитие

Подкрепата по този компонент цели да стимулира изпълнението на успешни научноизследователски и развойни проекти от страна на българските предприятия с цел създаване на нови или усъвършенстване на съществуващи иновативни продукти, процеси или услуги.

Компонент 2 "Подкрепа за МСП във връзка с права върху индустриална собственост" Подкрепата по този компонент цели да предостави на предприятията достъп до професионални услуги и/или консултации, пряко свързани с придобиването на права по индустриална собственост върху създаваните по проекта иновативни продукти, процеси или услуги на национално и/или международно равнище.

Компонент 3 "Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение и визуализация на проекта"

Този компонент има за цел да предостави подкрепа за подготовка на проектните предложения по настоящата процедура и за дейностите за осигуряване на визуализация и публичност по отношение на реализирания проект.

 

Бюджет: 58 674 900 лева

Краен срок:

- Сесия 1 с краен срок за набиране на проектни предложения - 08.02.2012 г.

- Сесия 2 с краен срок за набиране на проектни предложения - 09.04.2012 г.

- Сесия 3 с краен срок за набиране на проектни предложения - 08.06.2012 г

 

2. Обявена е процедура за подбор на проекти: BG161PO003-2.1.13 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия" по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

 

Основна цел на настоящата процедура е да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия от различни сектори, приоритетни за развитието на националната икономика, чрез насърчаване на инвестициите в съвременни технологии и оборудване и предоставяне на достъп до професионални съвети и консултации, свързани с новите технологии, процеси, продукти и услуги.

Проектите ще се изпълняват на територията на Република България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 97 791 500 лева.

 

Допустими по настоящата процедура са проекти, включващи следните елементи/допустими дейности:

А) Елемент „Инвестиции" - Закупуване и въвеждане в експлоатация (доставка, монтиране и първоначално изпитване) на оборудване, представляващо дълготраен материален актив, включително закупуване на компютърно оборудване, нужно за работа с компютърните приложения, пряко свързани с постигане на целите на проекта;Закупуване и инсталиране на дълготрайни нематериални активи - софтуерни приложения за управление на производствения процес и/или предоставяната услуга и/или специализирани компютърни приложения за дизайн и разработване на продукти, права по патенти, лицензи, „ноу-хау" и др., представляващи дълготрайни нематериални активи.

Б) Елемент „Услуги": Консултантски услуги за разработване на маркетингови анализи и стратегии, свързани с новите технологии, процеси, продукти/услуги.

 

Други допустими дейности, пряко свързани с изпълнението на проектите по процедурата:

1. Консултантски услуги за изготвяне на проектното предложение по процедурата - до 10 000 лева;

2. Визуализация на проекта - до 3 000 лева;

3. Одит на проекта - до 8 000 лв.

 

Пълният пакет документи и Насоките за кандидатстване по процедурата са публикувани на следните интернет адреси: www.opcompetitiveness.bg и www.ibsme.org, www.eufunds.bg.

 

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.12.2011 г.

 

 

ІІІ. Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

 

1. Министерството на образованието, младежта и науката чрез Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми" стартира операция BG051PO001-4.1.05 "Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства", която ще се реализира на територията на цялата страна и ще се финансира в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013 г.

Операцията е на обща стойност 6 000 000 лева.

За тези средства могат да кандидатстват общини, училища, детски градини, висши училища и организации с нестопанска цел, регистрирани съгласно действащото законодателство в Република България

 

Целта на операцията е да подпомогне по-успешната социална и трудова реализация на децата и учениците от етническите малцинства чрез:

- подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение;

- засилване на мотивацията за участие в образователния процес;

- допълнителни занимания с децата и учениците, за които българският език не е майчин.

Дейностите, които ще получат подкрепа включват:

1. Подобряване на вътрешната и външната среда в приемните детски градини и училища, които ще бъдат пряко свързани с дейностите по проекта:

- осигуряване на учебно-технически средства, апаратура, учебници и учебни помагала,

дидактически материали, образователен софтуер;

- подобряване на училищната среда чрез обогатяване с подходящи за възрастта съоръжения и

материали за обучение, игри;

- подобряване на състоянието на сградния фонд.

2. Продължаване на процеса по извеждане на децата от сегрегираните ромски училища (вкл. транспортирането им от ромските населени места/квартали/махали до училище).

3. Адаптиране на необхванати от училището ученици към учебния процес:

- разработване на планове/ програми и провеждане на допълнителни занятия с деца от етническите малцинства, застрашени от отпадане от училище, в зависимост от степента на тяхната интеграция в образователната система и учебния процес;

- допълнителна подготовка на деца от етническите малцинства в детските градини за постъпване в първи клас;

- адаптация на деца в детските градини и училища, за които българският език не е майчин, чрез съвместни познавателни дейности с деца от другите етноси: посещения на театри, музеи, екскурзии и др.;

- работа с родители, които възпрепятстват децата си от редовно посещаване на учебни занятия

4. Дейности, насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства и техните връстници, в интеграционна

мултикултурна среда:

- създаване на клубове по интереси; сформиране на групи по свободно избираема подготовка (СИП) в областта на културата, фолклора и традициите на различните етноси, танцови формации; изкуства; традиционни занаяти;

- проучвания, провеждани от деца и ученици, свързани с културната им идентичност.

5. Подготовка на децата в ранна детска възраст (3-6 години) за бъдещо пълноценно включване в образователния процес, особено на деца от малцинствени етнически групи. Допълнителни занимания с деца в детските градини, за които българският език не е майчин.

6. Обучение и подготовка на педагогически специалисти за работа в мултикултурна среда:

- допълнителна квалификация на педагогически специалисти, свързана с методи за възпитание и обучение в мултикултурна среда;

- обучение на педагогически специалисти, свързани с интерактивни билингвистични технологии за усвояване на български език от деца, за които българският език не е майчин (в детските градини и училищата).

7. Организиране и осъществяване на информационни кампании за етническа толерантност в детските градини и училищата.

 

Приемането на проектни предложения ще бъде без ограничения в срока на действие на схемата.

За допълнителна информация и насоки за кандидатстване: http://sf.mon.bg; http://eufunds.bg и http://esf.bg.

 

2. Министерството на образованието, младежта и науката чрез Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми" стартира операция BG051PO001-4.1.06 "Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система", която ще се реализира на територията на цялата страна и ще се финансира в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Операцията е на обща стойност 7 000 000 лева.

За тези средства могат да кандидатстват училища, общини и регистрирани организации с нестопанска цел.

 

Целта на операцията е насочена към реинтеграция на вече отпаднали ученици от образователната система и превенция на повторното им отпадане чрез:

- идентифициране на отпаднали ученици по региони и типове училища;

- установяване на връзката между времето на отпадане (клас) и възрастта на учениците;

- диагностициране на основните причини за отпадане;

- разработване на гъвкави механизми за реинтеграция;

- мотивиране на отпадналите за връщане в училище;

- мотивиране на родителите на отпадналите да подкрепят тяхното връщане в училище;

- създаване на адаптивна приемна среда в училище;

- индивидуални програми за работа с върнатите в училище за запълване на празнотите и пропуските в учебното съдържание;

- приложение на специфични адаптивни програми за познавателна мотивация на детето и ученика;

- създаване на устойчиви механизми за работа с родителите на отпадналите ученици (вкл. чрез привличане на помощници на учителя и експерти по етносоциални технологии и пактики);

- допълнително обучение на учители и директори за работа с отпаднали деца и ученици, майчиният език на които не е български, с фокус към децата и учениците от ромски произход;

- допълнителни занимания с децата и учениците, за които българският език не е майчин.

Дейностите, които ще получат подкрепа включват:

1. Идентифициране на отпаднали ученици;

2. Мотивиране на отпадналите за продължаване на образованието чрез информационни кампании;

3. Работа в общността с отпадналите и техните семейства;

4. Преодоляване на социалните пречки пред реинтеграцията на отпадналите ученици: закупуване на учебни пособия, материали и др.;

5. Дейности за наваксване на пропуснатия учебен материал, вкл. допълнителни занимания, допълнителни часове и др.;

6. Допълнителни занимания с децата и учениците, за които българският език не е майчин.

7. Създаване на адаптивна приемна среда в училище: създаване на индивидуални учебни програми за наваксване на пропуснати знания и умения; допълнително обучение на учители и директори за работа с отпаднали ученици;

8. Въвеждане/реализиране на дейности за интеркултурно образование;

9. Реинтеграция на отпаднали ученици в училище и прилагане на механизми за превенция на повторно отпадане, вкл. чрез привличане на помощници на учителя

 

Краен срок за представяне на предложенията е 16 януари 2012 г., 16.30 ч.

 

За допълнителна информация и насоки за кандидатстване: http://sf.mon.bg, http://eufunds.bg и http://esf.bg .

 

3. Агенция по заетостта в качеството си на Договарящ орган по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", стартира открита процедура за конкурентен подбор на проекти с определен срок за кандидатстване BG051PO001-2.3.02 "БЕЗОПАСЕН ТРУД".

 

Целите на схемата за безвъзмездна финансова помощ са:

• Схемата цели подобряване на условията на труд в предприятията при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа;

• Адаптиране на управленските процеси в предприятията към нов подход при регламентирането и нормирането на труда и изграждането на съвременна система от трудови стандарти;

• Повишаване на производителността на заетите в подкрепените предприятия

Проектите ще се изпълняват на територията на Република България.

Дейностите, които ще получат подкрепа включват:

• Анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност, общо или на отделни елементи от нея;

• Mодернизация и/или реконструкция и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд;

• Закупуване на предпазни средства и специално работно облекло;

• Разработване и придобиване на стандарти за безопасни условия на труд във връзка с въвеждане на ново работно оборудване и технологии;

• Обучение на служители за безопасна работа с нововъведено работно оборудване и технологии

 

Пълният комплект Насоки за кандидатстване са публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта: http://www.az.government.bg/ophr, на единния информационен портал: www.eufunds.bg, а така също и на страницата на Управляващия орган (МТСП): http://ophrd.government.bg.

Краен срок за представяне на проектните предложения: 21.12.2011 г. 16.30 ч. в дирекции “Бюро по труда” в областните градове.

 

 

 

 

ІV. Оперативна програма „Околна среда”

 

1. Министерството на околната среда и водите обяви покана за представяне на проектни предложения за изграждане на ВиК мрежи и пречиствателни станции в населени места между 2000 и 10000 еквивалент жители по Процедура BG161PO005/11/1.12/02/25 Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации между 2 000 и 10 000 екв.ж.

 

Общо заделените за тази процедура средства възлизат на 300 млн. лв, които се осигуряват по Оперативна програма „Околна среда”.

Общините, които могат да кандидатстват, са определени съгласно последния доклад на страната ни по изпълнение на директивата за градските отпадъчни води.

Допустими бенефициенти и агломерации от област Сливен по процедура BG161PO005/11/1.12/02/25 “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации между 2 000 и 10 000 е.ж.”:

 

 

 

Община Име на агломерацията ЕКАТТЕ

(НСИ)

1. Котел Градец 17436

2. Котел Котел 39030

3. Котел Ябланово 87031

4. Сливен Желю войвода 29194

5. Сливен Крушаре 40083

6. Сливен Самуилово 65303

7. Сливен Речица (Сливен) 67338

8. Сливен Сотиря 68117

9. Сливен Тополчане 72816

10. Твърдица Шивачево 15944

11. Твърдица Твърдица 72165

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крайният срок за представяне на проектни предложения за оценка е 15 август 2012 г., като преди това е необходимо общините да преминат предварителни консултации и да получат становище относно обхвата и основните параметри на проектите си.

Акцентът по настоящата процедура е финансиране на проекти в напреднала фаза на подготовка, по които предстои да започнат или вече са започнали строителни дейности. Съгласно изискванията на програмата, изпълнението им трябва да приключи най-късно до края на 2014 г.

Допълнителна информация: http://ope.moew.government.bg/bg/notice/noticedetail/from/noticecurrent/id/35