Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Информация от срещата на министър Найденов с представители на протестиращите земеделски производители

29 ноември 2011 15:50,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 804

29 ноември 2011 година

С близо 200 млн. лева ще бъде увеличен общият бюджет за сектор земеделие през 2012 г.

С близо 200 млн. лева ще бъде увеличен общият бюджет за подпомагане на сектор земеделие за следващата година, въпреки намалените средства за национални доплащания. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с представители на протестиращите земеделски производители, сред които бяха и новоизбраният председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов, зам-председателят Радослав Христов и други.

Министър Найденов обясни, че средствата за земеделие за тази година са били 1 066 488 980 лв., при 1 258 130 243 лв. за 2012 г., което е с 200 млн. повече в условия на икономическа криза. Той подчерта, че средствата за преки плащания на площ за 2010 г. са 861 млн. лв, а за 2011 г. са 882 388 453 лева. Това показва, че има отново ръст в директните плащания с 20 млн. лв. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар. Това означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите, подчерта министърът. Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на декар.

„Най-силният сектор в земеделието – зърнопроизводството може да понесе това намаление за сметка на увеличаването на парите за животновъдите, зеленчукопроизводителите, овощарите, картофопроизводителите, свиневъдите и птицевъдите. Някои от тях като зеленчукопроизводителите, овощарите, свиневъдите и птицевъдите ще получават субсидии за първи път”, обясни министър Найденов.

Предварително заложените параметри във финансовата рамка се запазват изцяло, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева, уточни министър Найденов. Засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани, както следва: тютюнопроизводителите ще получат 73 млн. лева, животновъдите – 71 млн. лв., зеленчукопроизводителите ще получат 25 млн. лева и картофопроизводителите – 5 млн. лева.

Аз съм министър на земеделието, а не на зърнопроизводителите и като такъв трябва да защитавам и да бъда справедлив към всички сектори, които представлявам, заяви министър Найденов. От две години и половина не съм имал ден, в който да съм в страната и да съм отказал среща на някоя от асоциациите, което показва, че диалог има и се надявам, той да е честен допълни той.

Ако съм сгрешил или съм обидил някого, поднасям своите извинения. Това е най тежката финансова криза след Втората световна война и ние трябва да се справим с нея. Някои ще бъдат доволни, а други не чак толкова, но крайната сума е важна, а тя е около 200 млн. лева повече, каза в заключение министър Найденов.