Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕКСКУРЗИЯ СЛИВЕН-КОПРИВЩИЦА- ПЛОВДИВ- СЛИВЕН

28 ноември 2011 17:42,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 12 години, брой четения: 4227
сборна група от 8, 9, 10 и 11 клас пред паметника на Г. Бенковски

На 26 и 27 ноември ученици от Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” осъществиха екскурзия с учебна цел по маршрут Сливен-Копривщица-Пловдив-Сливен.

Началото на екскурзията бе поставено първо с посещение на къща-музей Христо Ботев в град Калофер. Някои от учениците, които вече са я посещавали изпробваха силите си и се изкачиха до паметника на гениалния поет и революционер.

В град Копривщица историческата ни разходка започна с изкачване до паметника на Георги Бенковски, откъдето всички видяхме целия град. Този момент беше запечатан с обща снимка , след което посетихме къщата-музей на Георги Бенковски. Думите на Иван Хаджийски ни провокираха и предизвикаха много интересни коментари.

Много емоционално бе посещението ни в училището „Св. св. Кирил и Методий“ - първото класно училище в България (1837 г.). Как ли протича един учебен час? Как са се оценявали тогавашните ученици не само по знания, но и по поведение? Какви занаяти са се учили? Много въпроси, на които всеки намери отговор. На тръгване ентусиазирано си взехме по един модел куклички за домашна работа.

Разходката из Копривщица продължи с посещението на къща-музей на поета Димчо Дебелянов – най-нежният поет в българската литература. В двора на къщата ни посрещна седналата на прага майка – оригиналният паметник на скулптура Иван Лазаров. В двора на църквата “Св.Николай” се поклонихме на гроба на Дебелянов. Последната къща – музей бе на Тодор Каблешков и за финал Каменният мост „Първа пушка“, на който е произведен първият изстрел от Априлското въстание

Тръгнахме си от Копривщица с обещанието, че непременно трябва да дойдем пак, за да видим. Въстановка на избухването на Априлското въстание.

 

Маргарита Маркова

Снимки

къща- музей Бенковскикъща- музей на Т. Каблешковпред къщата- музей на Д. Дебеляновмодел на кукличкадуми на Иван Хаджийскипървото  класното училище гр. Копривщицав класното училище гр. Копривщицав класното училище гр. Копривщицав класното училище гр. Копривщицанаблюдение тъчене на станпред паметника на Г. Бенковски