Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Възстановяват пътя Елена-Твърдица по настояване на депутата Десислава Танева и неин колега от Велико Търново

30 декември 2011 15:07,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1967
Десислава Танева

Министерският съвет взе решение да се отпуснат средства за ремонт на пътя Твърдица-Елена. На своето последно заседание, проведено на 28 декември, кабинетът реши за възстановяването на пътя в Националния бюджет за следващата година да се предвидят 10 милиона лева. Това стана благодарение на настояването и съдействието от страна на народния представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и колегата й от Велико Търново Христо Христов.

Проходът Твърдица-Елена, който през Балкана свързва двете области, не е рехабилитиран от 1984 година и заради ужасното състояние, в което се намира, е неизползваем. Първоначалният проект за ремонта му е бил за 60 млн. лв. През последните седмици обаче финансовото министерство, съвместно с МРРБ са изготвили нов проект, който оптимизира разходите и е за малко под 10 млн. лв.

Процедурите ще стартират още през май, а се очаква ремонтът да приключи в края на октомври и проходът да бъде пуснат в експлоатация.

Десислава Танева е провела разговор с директора на Регионалния исторически музей в Сливен Георги Кюпчуков за изготвяне на списък на историческите паметници по пътя Твърдица-Елена, които могат да бъдат обект на културен туризъм и да са мотивация за туристически посещения. Списъкът ще бъде представен през месец януари 2012 г. от музеите в Сливен и Елена. Отварянето на пътя ще улесни достъпа до ски-зоната на Чумерна, където има условия за ски и еко-туризъм.