» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Юлияна Колева: „Изборният кодекс се оказа една добра основа за провеждане на изборите”

18 January 2012 15:12, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: GERB Sliven 12 years ago, number of readings: 1825
Юлияна Колева

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на правната комисия в парламента Юлияна Колева изрази категорично несъгласие с тона, с който опозицията отправя критики към Изборния кодекс и проведените местни избори през 2011 г. Депутатът не оспорва, че е имало организационни трудности и единични недостатъци на Изборния кодекс, но не смята, че с говоренето на опозицията тези слабости ще могат да бъдат коригирани.

„На първо място опозицията не говори въобще за обективното положение на нещата. Изборният кодекс се оказа една добра основа за провеждане на изборите. Проблемът беше, че и изборната администрация се състоеше от преимуществено нови хора и Изборния кодекс беше нов. Получи се така, че хора, които са със сравнително малък опит за провеждането на избори, трябваше да прилагат един нов закон, който, колкото и да сме се стремили да има приемственост за добрите изборни практики, имаше много нови моменти. Смятам, че не вървим в грешна посока”, каза Колева. Според нея двата най-големи недостатъка на преминалите избори не се коренят в Изборния кодекс. Първият е със забранителните списъци, който според Юлияна Колева, ни е наследство от миналото и втория – обстоятелството, че при избори „две в едно” не е преценена продължителността на изборния ден. „Тези два въпроса са най-важни затова защото именно те дадоха възможност наистина да има хора да не успеят да упражнят своето много важно право да гласуват. Точно затова смятам, че те са двата най-тежки проблема на тези избори.

Не можем да кажем колко хора не са отишли доброволно до урните и колко са се отказала заради бъркотиите, които ставаха в изборния ден. Факт е, че имаше такива хора. Не е важно колко са били те на брой, а е важно, че изобщо е имало. В тази посока ние приемаме критиките, но проблема с опозицията е, че вместо да постигнем едно умерено, рационално и обективно отчитане на резултати, те продължават с истеричните крясъци колко некадърно сме написали Изборния кодекс и до какво е довело това. Смятам, че най-обективни в тази посока бяха представителите на ПАСЕ, които наблюдаваха всички избори в Европа и дадоха добра оценка за напредъка на изборното законодателство в България, без да спестят тези критики за слабостите, които и ние видяхме. Аз съм убедена, че няма да се повторят в следващи избори, независимо какви са те”, допълни Колева. Тя информира, че ще има корекции в Изборния кодекс, но те няма да бъдат в тези съществени части, за които говори опозицията. Колева е убедена, че уседналостта трябва да се запази като принцип за местните избори, защото това е много важно условие да се даде възможност на хората, които наистина живеят в едно населено място, да проведат своя избор, а не да бъдат посещавани от такива, които да определят избора и да си заминат. Освен това трябва да бъде опростен и начинът, по който се предават изборните книжа след изборния ден - да не се предоставят на общините без да бъдат под наблюдението на политически сили, които участват в изборите. „Защото след самите избори, в предходни изборни ситуации, са ставали много фалшификации. Трябва много внимателно да се анализира голямото количество недействителни бюлетини и да видим на какво се дължи това. Едва тогава ще можем да решим дали знак „плюс” е бил причината само и единствено за това, или на места е имало съзнателен опит за дискредитиране и преекспониране на този проблем , за да може той да отпадне в следващите избори”, каза още Юлияна Колева.

 

Тя изрази задоволство от старта на Специализирания съд и информира, че започва отделянето на делата по подсъдност - досъдебните производства, които са за престъпления, подсъдни на Специализирания съд, трябва да бъдат прехвърляни от общите прокуратури в Специализирания съд и прокуратура и след изготвяне на обвинителните актове да влязат в съда. Тепърва предстои провеждането на същински процеси. „Аз искрено се надявам да се оправдаят очакванията, свързани със старта на Специализирания съд, защото по този начин ще постигнем една добра специализация в борбата с организираната престъпност и облекчаване на общите съдилища, които да насочат вниманието си към така наречената битова престъпност, която не е за подценяване и която изключително много натоварва наказателните състави на общите съдилища”, каза в заключение Колева.

Audio

звук-избори

звук - специализиран съд