» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Бойко Борисов: Поел съм ангажимент пред българския народ да не променяме данъците

18 January 2012 16:57, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: GERB Sliven 12 years ago, number of readings: 1818
---

Министър-председателят Бойко Борисов откри срещата на българската делегация с ръководството на Източната комисия на германската икономика. По време на срещата премиерът говори пред германските домакини за перспективите пред Европейския съюз в условията на финансовата криза, за състоянието на българската икономика, както и за финансовата стабилност на България. Като част от изказването си Борисов посочи: „2,1 % ни е бюджетният дефицит за тази година – един от трите най-ниски в Европа. Така го следим, че да сме с един пункт под Германия и Германия да е след нас. Много по-добре сме във външния дълг. На министъра на икономиката съм възложил тази година да увеличим броя на инвестициите. За да не ме разберете грешно: най-ценните ни инвеститори са тези, които създават работни места, и експортен продукт” , посочи Борисов.

 

„Преди две години с моите колеги от кабинета решихме, че има два пътя. Единият път е този на популизма. При него вдигаш външния дълг, вдигаш бюджетния дефицит, харчиш повече, отколкото изкарваш, задължаваш следващите поколения да плащат дълговете и в един момент стигаш до канцлера Меркел и казваш: „Ами аз закъсах, дай малко пари.„ Това е единият път. На другите места ще те върнат. В Германия за радост все още не връщате, малко повече се мръщите, но, за радост, не връщате. Другият път е да си подредим държавата, да намалим разходите в обществения сектор, да направим пенсионната реформа, да хвърлим усилия в инфраструктурни проекти, да повишим административния капацитет и да направим електронно правителство. Имаме 14 агенции и министерства, които са свързани помежду си, до февруари трябва да станат над 20. Това е изключително важно, защото когато има електронно правителство, всички писма, проекти, движения може да бъдат проследени, а администрацията работи по-бързо и човешкият фактор намалява”, посочи Борисов.

 

"Излиза, че е по-добре да си популист, да вдигаш дълг и дефицит, вместо да си спазваме всички критериите от Маастрихт", заяви в речта си пред германския бизнес в Берлин Бойко Борисов.

 

На срещата министър-председателят разви тезата си, че България, която спазва финансова дисциплина е ощетена, защото се подпомагат недисциплинирани финансово страни. В същото време отличниците като нашата страна не получават нищо насреща: "Какво да отговоря на опозицията, когато ме питат защо трябва да сме финансово дисциплинирани? Излиза, че е по-добре да имаш висок външен дълг и висок бюджетен дефицит, защото по този начин те подпомагат. Държавите, които не са финансово дисциплинирани, са облагодетелствани с по 5% съфинансиране, такива като България, които спазват всички критерии, трябва да съфинансират с 20 % европейските проекти. С нищо не ни стимулирате! Ние не искаме допълнително пари, а само това, което се дава на най-затруднените държави, да се даде и на най-дисциплинираните. Излиза, че е по-добре да си популист, да вдигаш дълг и дефицит, вместо - да си спазваме всички критерии. При пет процента съфинансиране, в България биха се освободили около 500 милиона лева, които да се пренасочат към други важни сфери. Нищо добро не очаква Европа, ако работи с антиикономически механизми. Това не само, че не е механизъм, който ще доведе до растеж - това е механизъм, който толерира недисциплинираните. Най-ниските данъци имаме в ЕС и ние на никаква цена няма да си ги променяме – аз съм поел такъв ангажимент пред българския народ”, посочи Борисов.

 

Премиерът отново повтори позицията си от вчера, в която подчерта, че България е готова да подпомага всички затруднени финансово държави, но под условието техните заплати и пенсии да станат по-ниски от нашите, или поне на нивата на нашите. „Сега тези, които вие подпомагате, имат в пъти по-високи заплати и пенсии, отколкото в България. Което също не считам за справедливо. Както българите с тези доходи живеят в ЕС, те също биха могли. Те не са си заслужили този начин на живот”, поясни министър-председателят.