Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министър Найденов обяви за приоритет производството на енергия от биомаса

20 януари 2012 11:15,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 946
мзх

Производството на енергия от биомаса ще е приоритет за правителството през тази година. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на лекция на тема „Състоянието на земеделието в България, отношението към ЕС, поведението на гражданите” в Европейската академия в Берлин вчера. Лекцията на министър Найденов бе част от съпътстващата селскостопанското изложение “Зелена седмица” в Берлин, Годишна земеделска конференция.

Страната ни вече е изпълнила ангажимента си за производство на възобновяема енергия от ветрогенератори и фотосоларни системи, но България има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро и топлоенергия, посочи министър Найденов. Годишно в момента се добиват 5 млн. кубика дървесина, а само за санитарна сеч е необходимо да добиваме двойно повече. Ако използваме санитарната сеч, която трябва да правим годишно, то може да се произвежда електроенергия равна на производството на АЕЦ “Козлодуй” за една година, каза министър Найденов. Предимствата на този вид производство са, че ще е много евтино, ще се развие инфраструктурата в горите и ще се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони. На въпрос от германския бизнес дали страната ни има потенциал за развитие на добива от енергийни култури, министър Найденов отговори, че не съветва инвеститорите да се насочват към този вид култури, а по-скоро да заложат на конвенцианалните, традиционни за страната ни земеделски култури.

Въпросът за добива на енергия от биомаса е бил поставен и на срещата на премиера Бойко Борисов с германския бизнес по-рано вчера, като министър-председателя също е обявил за приоритет този вид енергия. Министър Найденов присъствал и на обяда, даден от канцлера Ангела Меркел за българската делегация, където също са засегнати теми в областта на земеделието. Германия е изразила подкрепата си за искането на България за достигане на максимално разрешените тавани за европейски субсидии още през 2014 г., вместо през 2016 г. Ако предложението бъде прието, пакетът за страната ни ще достигне размер от 860 млн. евро през 2014 г. По думите на министъра, това ще е справедливо спрямо новите членки, които в момента са ощетени.

По отношение на промените в Общата селскостопанска политика, позициите на Германия и България се доближават много, каза министърът. Двете страни подкрепят по-умереното “позеленяване” на ОСП, подкрепата за младите фермери и опростяването на процедурите. Министър Найденов обаче е посочил, че за страната ни е неприемливо определянето на 2011 г. като референтна за подпомогане на стопанствата. Според него по-подходящо е за базова за подпомагане година да се приеме 2014 г. като начало на новия програмен период.

 

Информация от Министерство на земеделието и храните