Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира набирането на предложения по две схеми за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР).

23 септември 2008 19:13,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1107

Насоките за кандидатстване бяха представени на провелия се в Бургас Информационен ден, организиран от Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие" в МРРБ, на който присъства и представител на Областна администрация – Сливен.

По приоритетна ос 4, операция 4.2 Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики" минималната сума на проекта е 100 000 лв., максималната - 300 000 лв.

Тя е отворена на 31 юли 2008 г., като крайният срок за подаване на проектните предложения е 30 октомври т. г. Потенциални бенефициенти са общини, областни администрации, сдружения/асоциации на местни/регионални власти, неправителствени организации и други, описани в насоките за кандидатстване.

По приоритетна ос 1, операция 1.4 Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за подобряване на градската среда", минималната сума е 1 000 000 лв., максималната - 10 000 000 лв.

Отворена е на 20 август 2008 г., а крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 януари 2009г. Потенциални бенефициенти са общините на 7-те големи града - София, Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и Стара Загора, както и 79 общини в обхвата на градските агломерационни ареали.

По операция 4.2. ще се финансират проекти за сътрудничество в рамките на ЕС, в хода на които ще се трансферират знания, умения и най-добри практики. Темите на междурегионално сътрудничество, които ще бъдат подкрепяни, са превенция на риска, планиране и управление на градовете, ИКТ мрежи, жилищна политика, ВЕИ, транспорт, туризъм, междуобщинско сътрудничество. Кандидатите трябва задължително да участват в партньорство с поне един чуждестранен партньор от ЕС, който да представлява местна или регионална власт с посочени ясни ангажименти. Финансирането ще се предоставя само на българския партньор по проекта, който е и водещ.

По операция 1.4. ще се финансират проекти за изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, на пешеходни алеи и тротоари, велопътеки и алеи, подлези, рехабилитация и реконструкция на улични мрежи, обществени паркинги, енергоспестяващо улично осветление, осветление в паркове, създаване на достъпна архитектурна среда. Публичните инвестиции ще бъдат насочени към обновяване и разширяване на ключовата за градските системи инфраструктура, която ще поддържа градските райони като центрове за сближаване и растеж. Бенефициентите (общините) трябва да кандидатстват самостоятелно. Не се допуска участието на партньори. Община Сливен и община Нова Загора са допустим кандидат.

Насоките за кандидатстване по двете операции са публикувани на сайта на Оперативна програма „Регионално развитие", на интернет адрес: www.bgregio.eu.