Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общински съвет Сливен изразява своята съпричастност към болката на Надя Родева, съпруга на писателя Цончо Родев

27 декември 2011 10:37,
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 12 години, брой четения: 806
Общински съвет Сливен

Общински съвет Сливен изразява своята съпричастност към болката на Надя Родева, съпруга на писателя Цончо Родев, за загубата му. Дълбоко скърбим, че ни напусна завинаги един от най-патриотичните български писатели, автор на сливенската трилогия “Тътени”, “Бурята” и “И стана ден”, творба с каквато малцина световни творци и национални литератури могат да се похвалят. Скърбим за човека и приятеля, почетния гражданин на Сливен, носителя на наградата "Д-р Иван Селимински" (1995) за краеведческата му работа, на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" (1998), на наградата на Общински съвет Сливен „За граждански принос".

 

Гордеем се, че Цончо Родев бе влюбен в Сливен и му отдаде близо 20 години от живота си, гордеем се и му благодарим, че създаде литературен паметник на града под Балкана, с какъвто друг български град не може да се похвали.

 

Поклон пред народния будител, в чийто сърце нямаше омраза, нямаше ненавист, а само любов към човека, родовото и словото.

 

Поклон пред човека, който като героя си Светослав Тертер целуваше буците пръст на коравата българска земя и изричаше: “Нивга, нивга не съм преставал да се чувствам частица от тебе...”, майко Българийо!

 

Соня Келеведжиева

 

Председател на Общински съвет Сливен

 

Поклонението пред тленните останки на писателя ще бъде в столицата, в храм "Света София" на 30.12.2011 от 12,00 часа.