Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Имаше някои сътресения по повод усвояването на средствата от европейските фондове, но изводът от това е, че трябва да се научим да работим

25 септември 2008 08:55,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1071

Време е да се преодолее смущението от програмите, финансирани от ЕС и хората да се уверят, че тe са добри и работещи. Защото България се нуждае от тези средства - това са пари за повишаване на конкурентоспособността ни, за да можем за устоим на натиска на европейския пазар." Това заяви пред журналисти д-р Никола Христович – управител на една от най-големите консултантски фирми в страната „Финсис" ООД, по повод провеждащия се днес в Областна администрация – Сливен семинар на тема „Актуални възможности за привличане на безвъзмездно финансиране от Еврофондовете за публични и частни проекти от област Сливен". По препоръка на областния управител Христина Чолакова той бе насочен към представители на бизнеса от областта, а целта бе да се обсъдят възможностите за подготовка на успешни проекти по програмите към Структурните фондове на ЕС.

Откривайки форума, г-жа Чолакова изрази надежда той да е изключително полезен и да провокира активността на участниците за разработване на добри проекти.

Представени бяха схемите, които предстои да бъдат отворени в края на този месец по ОП „Конкурентоспособност", които вече предизвикват голям интерес - „Технологично обновление на малки и средни предприятия", „Технологично обновление на големи предприятия", „Подкрепа за внедряване в производството на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги" и „Покриване на международно признати стандарти". Представени бяха и мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, целящи разнообразяване на земеделските дейности, чиито бенефициенти са малки и средни предприятия.

Всички участници в семинара получиха екземпляри от наръчниците „Европари за моя проект" с възможностите за финансиране на бизнес-проекти и „Европари за проекти на общини, неправителствени и други организации". След това се проведе дискусионна кръгла маса по проблемите на привличане на финансиране от Еврофондовете, както и индивидуални и групови консултации.