Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откри се изложба на произведения на Сирак Скитник в Сливен

03 февруари 2012 18:51,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1331
3 картини

На 3 февруари от 17 часа в Художествена галерия „Димитър Добрович” беше открита изложба с творби на Сирак Скитник. Преди да се изложат в сливенската галерия, гостуваха във фоайето на Българското национално радио близо два месеца във връзка със 77-та годишнина от създаването на БНР. Успехът на изложбата в София бе завиден. Такъв е и интересът към произведенията на твореца в Сливен още от самото откриване на експозицията.

Изложбата от 34 живописни платна беше открита от популярната журналистка и радиоводеща г-жа Божана Димитрова.

На откриването присъстваха областният управител г-н Марин Кавръков, кметът на община Сливен г-н Кольо Милев, служители от областна и общинска администрация, художници и много граждани.

Панайот Тодоров Христов е роден през 1883 г. в Сливен с познат под поетичния псевдоним Сирак Скитник. Редактор, илюстратор, постановчик, художествен критик, автор на самостоятелни изложби, пропагандатор на българското изкуство в Европа, Сирак Скитник е и първият ръководител на Радио София. Творбите включени в изложбата бележат развитието на художника във времето. Включени са ранни творби от периода на автора в Санкт Петербург и ефирни пейзажни от 20-те години на миналия век. Пейзажи, натюрморти, портрет и двете забележителни футуристични композиции, само доказват, че в периода между двете световни войни Сирак Скитник е използвал най-вдъхновено и интелигентно живописната материя за една лирична изповед, която препрочитаме днес с вълнение и благодарност.

Час по-късно в 18 часа в галерия „Йордан Кювлиев” беше открита изложба-графика и живопис на талантливия харманлийски художник Димитър Каратонев.

Снимки

областният управител, кметът и директорът на ХГ с г-жа ДимитроваМарин Кавръков подарява букет на Божана ДимитроваКартина на Сирак Скитник