Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

62 произведения на Никола Кожухаров могат да се видят в Сливен през следващия месец

17 февруари 2012 13:38,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1918
Рисунка

На 16.02.2012г. от 17 часа в зала "Сирак Скитник" Сливен бе открита изложба „Рисувачът и илюстраторът Никола Кожухаров /1892-1971/". Изложбата е посветена на 120-годишнината от рождението на известния български художник и е предоставена от фондовете на Градска художествена галерия – Стара Загора.

Официален гост на откриването на изложбата беше областният управител, г-н Марин Кавръков.

Богатата колекция от 62 произведения бе представена от г-н Марин Добрев, директор на Старозагорската галерия. Той припомни необятните измерения на творчеството на проф. Никола Кожухаров, богатия му педагогически опит, като основател на факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет и разнообразните жанрове, в които се изявява. Сред тях са военни скици, портретни рисунки, пейзажи, шаржове, илюстрации към книги и народни приказки, рисунки към някои от популярните му картини и стенописи на църкви.

“Няма човек, който да не е виждал картината “Спасяването на Самарското знаме”, „Ивайло” или илюстрацията “Златка златното момиче” – подчерта той, като акцентира на факта, че Кожухаров е изписал 27 църкви в България.

Никола Кожухаров е роден в Казанлък, но семейството му се премества в Стара Загора. Баща му Атанас Кожухаров е създателят на Историческия музей в Стара Загора. Никола завършва Първа мъжка гимназия и продължава образованието си в Художественото индустриално училище. Учи живопис при Иван Мърквичка и Цено Тодоров. Учи в Париж.

Изложбата на творбите ще бъде в галерия „Сирак Скитник” един месец.

 

Снимки

Даниела Ненчева и Марин ДобревЗлатка златното момиче