Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Сирни заговезни в Блатец

27 февруари 2012 09:43, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 12 години, брой четения: 1755
На Сирни заговезни в Блатец

В деня на прошка на площада в село Блатец се събраха близо 350 самодейци. Организатори на празника „Маскарадни игри – Блатец 2012” са Община Сливен, кметството и читалище „Къньо Мераков – 1928” в село Блатец. Маскарадните игри се провеждат със смяна на домакинството в селата Камен, Блатец, Тополчане. Целта на организаторите е да се стимулира проучването на маскарадната обредност, съхраняването и популяризирането на фолклорните традиции. Тази година взеха участие 11 самодейни фолклорни читалищни колектива от регион Сливен(Блатец, Тополчане, Драгоданово, Горно Александрово, Трапоклово, Камен, Николаево, Крушаре и др.) Домакинът, кметът на село Блатец, Красимир Динев поздрави с „Добре дошли” участници и гости. Зам.-кметът Иван Славов поднесе поздрав от името на Община Сливен към самодейците. В Блатец празнуваха и председателят на Общинския съвет Соня Келеведжиева, зам. председателят Борислав Павлов, общинските съветници Деян Дечев, Ганка Василева, Иван Петров, Пенка Симеонова, гостите от Италия, Испания, Португалия и Малта, участници в проекта „Оралите” (европейска програма за културен обмен), много граждани.

Звънът на кукерските хлопки, оригиналните маски, облеклото, представените ритуали от зимната и пролетната маскарадна обредност бяха оценявани от жури, председателствано от етнолога от Регионалния исторически музей д-р Владимир Демирев.

Кукерите прогониха зимата и злото от къщята, от лозята, от нивите и от човешките души. Участниците в обичаите наричаха за добро, здраве, берекет, мятаха огнени стрелички за плодородие.

Празникът „Маскарадни игри – Блатец 2012” се превърна в празник на българските традиции, вярата в доброто и силата на Бога.

Ден за прошка е! Да пречистим душите си и се въздигнем над злото, като поискаме и да дадем прошка!

 

Снимки

На Сирни заговезни в БлатецНа Сирни заговезни в Блатец