Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба „Японски гравюри 17-19 век”

05 март 2012 16:56, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 12 години, брой четения: 976
Изложба гравюри ХVІІ-ХІХв.

Г-жа Соня Келеведжиева, председател на ОбС Сливен, изпрати поздравителен адрес до г-н Кмета на община Бургас по повод гостуването на Художествена галерия „Димитър Добрович”- Сливен с изложбата „Японски гравюри 17-19 век”. Сбирката, дело на едни от най-известните японски майстори, е експонирана в Морското казино в Бургас, в зала „А. Г. Коджакафалията”, и ще бъде открита тази вечер в 17,30 часа.

 

До

Кмета на Община Бургас

 

 

Уважаеми господин Кмете,

уважаеми участници, колеги, жители и гости на град Бургас,

 

От името на Общински съвет Сливен бих искала да изразя радостта си, че изложбата „Японски гравюри 17-19 век”, ще бъде представена пред широка публика, благодарение на Вас като домакини, с които ни свързва плодотворна съвместна работа и искрено приятелство.

Тази колекция, притежание на Художествена галерия "Димитър Добрович" в Сливен, включва 50 гравюри от времето на същинския разцвет на изкуството Укио Е в Япония. Представени са творби на част от най-изтъкнатите майстори на многоцветната гравюра, сред които са Судзуки Харунобу, Тойокуни Утагава - Тойокуни I, Коцушика Хокусай, Андо Хирошиге, Кунисада Утагава, Тойокуни ІІІ, Йошитойо и др., и се показват за втори път пред широката общественост в пълния си блясък, след като почти 15 години са били "заключени" за погледите на ценителите. Гравюрите, някога притежание на офицера от руския императорски флот, капитан втори ранг Лебедев, който след разгрома на ескадрата при остров Цушима (1905) попада в плен на наследниците на самураите, са „извървели” дългия път на пленничество, на войни и революции, „пътували” са от Петербург до Владивосток и Мурманск, до Одеса и Варна, Стара Загора и Сливен, за да можем днес да им се насладим.

С тази изложба, както и с множество подобни инициативи, се надявам, че успешното ни сътрудничество ще продължи да се развива и за в бъдеще, за да можем да предлагаме на българската публика все повече интересни и ценни произведения на изкуството и културни събития.

Вярвам, че изложбата ще достави на града ви такава радост, каквато изпитаха ценителите на изкуството в Стара Загора.

 

 

С най-сърдечни поздрави:

 

СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА

Председател на Общински съвет Сливен

Снимки

Изложба гравюри ХVІІ-ХІХв.Изложба гравюри ХVІІ-ХІХв.