Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Честит Осми март

08 март 2012 00:00, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 12 години, брой четения: 1650
честит осми март

Скъпи жени,

 

Имам удоволствието да ви поздравя с един от най-хубавите празници в календара – Осми март! Светът на жената е необозрима вселена, криеща много тайни – любови, страсти и неволи, красота и полет, магия! Пред женската хубост са коленичили, благоговеят и днес, поети, писатели, художници. Както и да определим жената, истината е една – тя е едно от чудесата на природата – дарява живот, раздава любов, гради бъдещето наравно с мъжете.

Днешните нелеки делници поставят жената в нови социални условия. Тя трябва всеки ден да доказва себе си като личност, да твори бъдещето редом със силната мъжка половина от света, и в същото време да пази своята неотразима женска природа. Жената обаче приема всяко предизвикателство на съвременния свят като мисия, като лична съдба, защото е можеща, знаеща, раздаваща ум, сърце и опит. Ако преди повече от 150 години се е борила за равни права и по-високо заплащане, за правото си на професионална реализация, то днес жената е навсякъде – в управлението и предприемачеството, в производството и образованието, в строителството и научната дейност.

Днес, когато погледът ни обгръща 100 годишна история на женското движение, когато търсим истините за жената, когато мислим за нея като майка и любима, когато изследваме историческия й път на общественик, не можем да не кажем, че е „тревожно” да си жена, с думите на Блага Димитрова, че тежко е „Красота и усмивка да бъдеш/сред всекидневния сив кръговрат,/вярност – срещу изменчивия вятър,/ нежност - в загрубелия свят”./ Понякога непосилно е „От безбройните пътища земни/най-рискования да избереш”. Воля и духовен стоицизъм се иска „Ти, слаборъката, да подкрепиш/силата на ръката корава./ И непростимото да простиш,/и да градиш живот от отломки./Отговорност е да си жена./Бъдещето да носиш в утроба./Да продължиш в един детски вик/дългата мълчалива целувка./Вечност да сториш от краткия миг./Твойте прострени ръце за прегръдка/люлка да станат за нов живот”. „Всяка детска усмивка-със бръчка/да заплатиш и косите със скреж./Сълза по сълза на новото стръкче/своята хубост да предадеш./нищо за себе си да не оставиш./Саможертва е да си жена./И до ранена, разбита гръд/чистите извори да защитаваш/просто, за да съществува светът./”

Гордост е, че сме родени ЖЕНИ, уважаеми дами. И затова нека благословени да са вашата красота и нежност, доброта и сила! Вечна да е великата мисия да дарявате живот,вяра, обич и надежда!

Нека женските Ви усмивки да озаряват и в идващите години света!

 

Честит празник!

 

 

СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СЛИВЕН