Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът прие нов модел на заплащане на служителите в държавната администрация

09 март 2012 12:09, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1620
---

Парламентът прие нов модел на заплащане на служителите в държавната администрация с приетите на първо четене промени в Закона за държавния служител. Измененията са внесени от Министерския съвет. Законопроектът създава ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата на служителите, както и обвързване на възнагражденията с постигнатите резултати.

 

Отпада класът за прослужено време, който вече ще се инкорпорира в основната месечна заплата. Според вносителите по този начин ще се даде възможност за равно третиране на новопостъпилите служители и на тези, с дългогодишен опит в администрацията.

 

Определянето на заплащането ще зависи от професионалния опит, индивидуалните знания и умения на служителя, от проявените компетентности, положените усилия и постигнатите резултати при изпълнение на поставените цели и задачи, като стимулирането ще бъде до 30 процента от заплащането.

 

Премахва се допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби. Предвижда се възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения. Редът и условията на заплащането на служителите ще бъдат определени с наредба. Промяната засяга около 16 000 души. С преходните и заключителни разпоредби на закона се променят повече от 50 закона за допълнителното материално стимулиране.

 

Така ще има един закон за цялата държавна администрация, който ще бъде прозрачен и ще се знае кой и за какво получава допълнителни възнаграждения, коментира министърът на финансите Симеон Дянков. Той изрази надежда, че законопроектът ще получи по-широка подкрепа на второ четене, тъй като има нагласа част от предложенията на опозицията да бъдат подкрепени.

 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. За проекта гласуваха 81 депутати, деветима бяха против, а 17 се въздържаха. Законопроектът въвежда изискванията на новото европейско законодателство в областта на вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ - Трети енергиен либерализационен пакет. Той транспонира Директива 2009/72/ЕС и Директива 2009/73/ЕС. Срокът за транспонирането им е изтекъл на 3 март 2011 г. и срещу България на 30 септември миналата година са започнали наказателни процедури. Законопроектът предлага да се засилят правомощията и отговорностите на регулатора на пазара на електроенергия и природен газ - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Въвежда се моделът на "независим преносен оператор", както и "доставчик от последна инстанция". Доставчиците от последна инстанция ще снабдяват с електрическа енергия клиенти, които купуват енергия на нерегулирани цени и не са излезли на свободния пазар, както и в случаите, когато са били на свободния пазар, но са останали без доставчик на електрическа енергия.

 

Министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че целта на законопроекта е да бъдат съчетани желанието за либерализация на пазара със запазването на ниски цени. По думите му цените на електроенергията у нас са три и половина пъти по ниски от тези в ЕС.