Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен се прощава с д-р Китов

18 септември 2008 15:39, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 10 години, брой четения: 484
ГЕОРГИ КИТОВ

ДО

 

СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ

 

НА Ст. н.с. Доктор ГЕОРГИ КИТОВ

 

МИЛО ОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО,

 

СКЪПИ БЛИЗКИ НА АРХЕОЛОГА Ст. н.с. Доктор ГЕОРГИ КИТОВ,

 

Приемете моите и на сливенските граждани съболезнования за огромната загуба.

 

Загубата на всеки човек е мъка за неговите близки. Неизмеримо по-голяма е тя, когато от този свят си отива учен и човек като Ст. н.с. Доктор Георги Китов, посветил цялото си битие на една кауза.

 

Кончината на Георги Китов със сигурност е голяма загуба за българската археология и за град Сливен. Името му завинаги ще остане свързано с тракийската култура и безценните паметници, разкрити от него при Старосел, Стрелча, Александрово, с гробницата на цар Севт Трети. За нас сливналии то е скъпо и ще го помним с проучванията край сливенските села Тополчане, Калояново, Крушаре и Старо село. През последните две години екипът на д-р Китов успя да постави завинаги Сливен на картата на големите археологически разкрития. Винаги ще се гордеем, че учен от неговия мащаб и човек като него свърза съдбата си с нашия град.

 

Днес ние се разделяме с човека Георги Китов. Утре, в други ден – многото дни и години занапред ние ще се срещаме с учения д-р Георги Китов, с неговите открития, с духа му, който ще продължи да витае край тракийските могили. И най-малкото, което можем да направим е да продължим започнатите от него археологически разкопки в Сливенско.

 

ПОКЛОН ПРЕД ГОЛЕМИЯ МУ ТАЛАНТ НА УЧЕН, ПРЕД ГОЛЯМОТО МУ ЧОВЕШКО СЪРЦЕ!

 

ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!

 

 

ЙОРДАН ЛЕЧКОВ

 

КМЕТ НА СЛИВЕН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СКРЪБНА ВЕСТ

 

ОСТАВИ НИ

 

ГЕОРГИ КИТОВ

 

 

Сливенската общественост се присъединява към необратимата загуба на близките, приятелите и съратниците на големия изследовател Георги Китов. Неговото име и дело ще останат завинаги свързани с нашия град заради убедеността и упоритостта му да търси нови доказателства за тракийската цивилизация. Със своите открития в сливенските могили той не само обогати историческите факти, но ни даде още един повод за самочувствие и размисъл, за самоувереност и отговорност както за миналото, така и пред бъдещето.

 

Българската археологическа наука осиротя с една богата, понякога противоречива, но всеотдайна към историческата истина личност. През последните лета Георги Китов беше от малцината, които ни носеха радостни новини, с изключение на една. Живота си той посвети на светилища, чрез които влизаше в самовглъбен диалог с древни владетели и богове. Духът му със сигурност ще продължи да общува с тях.

 

Няма подходящи думи да изразим скръбта си от загубата на Георги Китов. Сливенската общественост загуби един голям приятел. Приемаме като завещание започнатото от него и ще вложим цялата си енергия то да бъде завършено.

 

 

 

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

 

 

 

ОБЩИНА СЛИВЕН