Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Попълват Националната система „Живи човешки съкровища – България 2012”

22 март 2012 16:52,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 976
Живи човешки съкровища

Министерството на културата, съвместно с Българска академия на науките, стартират процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2012”. За това информират с писмо от културното министерство до областния управител. Актуализацията се извършва на две години. Процедурата преминава през два етапа – регионален и национален.

Регионалният етап, включва реализиране на дейности по номинирането и оценяването на кандидатурите за 2012 г. Право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и местните музеи. Кандидатурите се придружават с подкрепящо писмо от отдел „Култура” при съответната община. Предложенията за кандидатурите на регионално ниво ще се събират в Областна администрация Сливен в срок до 15 април 2012 г. За тяхното оценяване ще бъде създадена експертна комисия, която ще включва представител на Регионалния музей, посочен от областния управител местен краевед и национален експерт от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Работата на регионалната комисия трябва да приключи до 31 май 2012 г. Всяка една област ще излъчи по една кандидатура. 28-те предложения от цялата страна ще бъдат представени на интернет страницата на Министерството на културата, както и на страниците на областните администрации.

Церемонията по обявяването на регионалните и националните живи човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни 2012 г.

Всички необходими документи за участие и организиране на процедурата са на официалната страница на Министерството на културата ( www.mc.government.bg).