Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Диан Червенкондев одобрява прекратяването на проекта за АЕЦ Белене

29 март 2012 20:33, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1863
Диан Червенкондев

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев изрази удовлетворение от взетото от правителството решение за прекратяване на изграждането на втора атомна електроцентрала на площадката в Белене. Пред БНТ той заяви, че решението защитава националните ни интереси.

„Не може един проект, който в момента на своя зародиш не е добър, особено след 2004 година, когато нямаме структурирани проекти, реално осигурено финансиране и реални договори за изграждане на цялата централа, да бъде добър. Не може да се направят едни процедури за изграждането и довършването на тази ядрена централа, които са непрозрачни и са направени целенасочено за конкретни изпълнители. Тогава няма начин как да не поставим въпроса национално отговорен ли е този проект и каква цена би имал той. На база последните очаквания и оценки на цената на проекта се оказва, че той на практика ще струва над 10 милиарда евро. Неговата възвращаемост е изключително дълга във времето и може да загроби българската енергетика и българския потребител на енергия”, каза Червенкондев.

Той информира, че почти е готово становището на наетата от кабинета за консултант за АЕЦ-а британската банка Ейч Ес Би Си. Първата задача на консултанта е пазарен анализ на ситуацията на енергетиката в региона. Вторият основен анализ са икономическите модели на проекта, а третият - добър ли е или не договора за изграждането на централата и защитава ли националните интереси.

„Една от основните задачи на Ейч Ес Би Си беше да намери стратегически партньор – инвеститор, който да оцени проекта и също да влезе на свой риск и със свои средства в него. Такъв партньор за една година време не се намери. Какво означава това? Че няма сериозни компании, няма сериозни държави, които оценят риска за приемлив и да влизат с България в този проект”, допълни депутатът.