Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител откри в Нова Загора изложбата „Икони от сливенския край”

02 април 2012 15:03,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1098
Изложба Икони

Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен гостува в Нова Загора в Художествена галерия „Руси Карабиберов” с експозицията „Икони от сливенския край”. Изложбата беше открита на 30 март от г-жа Даниела Ненчева – директор на сливенската галерия и г-н Марин Кавръков – Областен управител на Област Сливен.

Изложбата включва 35 икони от фонда на галерията и Сливенска митрополия. Уникалната сбирка „Християнско изкуство” притежава ценни образци на българското иконописно дарование. Представените икони са дело на неизвестни зографи и са създадени през 19 век, били са в църквите в Сливен, Карнобат, Катунище и Градец. Според изкуствоведите, религиозната живопис в региона няма облика на школите в Самоков и Трявна, а се отличава с характерни черти на изображенията. Показаната иконография е разнолика и богата – от овладяното следване на иконописния канон до простодушното и витално незнание на примитива.

През миналата година експозицията гостува с голям успех в София, Котел и Жеравна. Изложбата ще остане в новозагорската галерия до 26 април 2012 г.

Снимки

Изложба ИкониИзложба ИкониИзложба Икони