Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Удължава се срокът за приемане на годишните декларации за условия на труд

12 април 2012 12:40,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 892

В Областна администрация – Сливен постъпи информация от Ирена Иванова – директор на Д „ИТ” – Сливен за удължаването на срока за подаване на декларации.

До 2 май 2012 г. се удължава срокът за подаване на годишните декларации и уведомления за 2011 година за състоянието на условията на труд във фирмите поради празничните дни.

Декларация подават всички лица, които нямат подадена и успешно приета декларация (уведомление) за 2010 г., и съответно публикувана в публичния регистър на сайта на ИА „ГИТ” или имат подадена декларация(уведомление) за 2010 г., но през 2011 г. са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране .

Само уведомление подават задължените по смисъла на закона лица, които имат подадена декларация или уведомление за 2010 г. и през 2011 г. не са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

Декларацията и уведомлението могат да бъдат подавани по електронен път или на място в съответната териториална дирекция „Инспекция по труда” по седалище и адрес на управление на предприятието.

На сайта на Главна инспекция по труда www.gli.government.bg е създадена специална рубрика „Декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ”, където е инсталиран и достъпен за изтегляне безплатен специализиран софтуер за попълване на декларациите ЗБУТ+.

Публикувани са инструкция за попълване, технически указания за подаването, посочени са електронен адрес и телефон за контакти, дадени са отговори на най – често задаваните въпроси, възникващи при попълването и подаването на декларацията.

Промяната в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, са промени свързани с:

• наименованието, седалището и адреса на управление на юридическите и физическите лица;

• основната и спомагателната дейност на предприятието, поделенията, големината на предприятието;

• работните места, свързани с работа на открито, под земята, във въздуха, на и под земята;

• опасностите, създаващи риск за здравето и безопасността;

• необходимостта от използването на лични предпазни средства;

• работните места с видеодисплеи.

Нова декларация може да бъде подадена и при промяна на кое да е друго от декларираните обстоятелства, свързана с подобряване или изменение на условията на труд в предприятието.