Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Юбилейна изложба с картини на Тома Трифоновски в Сливен

26 април 2012 15:24,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1225
Изложба с картини на Тома Трифоновски

На 25 април в изложбена зала „Сирак Скитник” беше открита юбилейна изложба, посветена на 75-годишнината от рождението на художника Тома Трифоновски. Експозицията представя най – известните картини на художника, който почина на 25 ноември 2010 г. Произведенията са предоставени от Националната художествена галерия в София, Плевенската, Врачанската и Сливенската художествени галерии, както и картини от частните колекции на Боян Радев, Светлин Русев, бившият кмет на Сливен Йордан Лечков, Камен Васевски, Светлана и Невена Трифоновски.

На откриването на изложбата встъпително слово произнесе г-жа Даниела Ненчева – директор на Художествена галерия „Димитър Добрович”. Съпругата на художника, Светлана Трифоновска благодари на присъстващите и получи букет с цветя от името на Областния управител Марин Кавръков. Писателят и издател Камен Васевски разказа за живота и творчеството на Тома Трифоновски. Той цитира думите на големия наш художник академик Светлин Русев за „тъжните момичета, като че ли слезли от иконите на старите зографи … с мощни и плътни голи тела” в живописта на Трифоновски. За неговите творби художественият критик Димитър Аврамов акцентира върху присъщата характерност в чертите на дамските портрети – „яйцевиден лицев овал със заострена брадичка … с права дълга коса, високо чело, изписани вежди, удължен нос, малка уста и лебедова шия”.

Първоначално изложбата от картини на Трифоновски е била представена в Софийска градска галерия. Сливен е вторият град, в който тя е изложена и ще бъде достъпна за публиката.

Снимки

Изложба с картини на Тома ТрифоновскиИзложба с картини на Тома ТрифоновскиИзложба с картини на Тома ТрифоновскиИзложба с картини на Тома ТрифоновскиИзложба с картини на Тома Трифоновски