Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първо за годината заседание на Постоянната комисия по заетост

07 януари 2009 16:27,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1121
komisia

Днес - 7 януари, от 14.00 часа в залата на Областна администрация - Сливен се проведе първото за тази година заседание на Постоянната комисия за заетост към Областния съвет за развитие. То беше открито от зам.-областния управител Фатме Мустафова с пожелания за здрава и успешна 2009 година.

Представените от дирекциите „Бюро по труда” в областта предложения за организиране на обучения на безработни през 2009 г. без осигурено работно място са съобразени със структурата на безработицата в съответната община и в съответствие със заявените потребности на работодателите. Затова очакванията са за успешна реализация на безработните, които ще преминат обученията. Обобщеното предложение за област Сливен, което беше прието на днешното заседание, предвижда тази година да бъдат организирани обучения по 24 специалности и ключови компетентности в областта на чужди езици и компютърни умения. В тях ще бъдат включени 592 лица за обучение по професии и 150 за изучаване на чужди езици и компютърни умения. Най-много безработни ще бъдат включени в обучения за компютърен оператор /90/, офис-секретар /75/ и за готвач /69/. След обобщаване на информацията от региона тя ще бъде представена в Агенцията по заетостта за включване в годишния план за обучение на възрастни през 2009г.

По време на заседанието беше направен анализ на дейността на съветите за сътрудничество към дирекции „Бюро по труда” в областта, според който всички те работят много добре и в добро сътрудничество със социалните си партньори. Независимо че регионът е със сезонна заетост, от което следва увеличаване на безработицата в края на годината, от Регионална служба по заетостта – Бургас отчетоха, че за декември 2008г. тя е едва 5,55% за целия регион, което е с близо един процент по-малко от същия период на предходната година.