Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител поиска информация за отражението на проблема с природния газ на потребителите от област Сливен

08 януари 2009 16:05,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 892

Във връзка с възникналите проблеми с доставката на промишлена газ в страната областният управител Христина Чолакова изпрати писма до кметовете на четирите общини от област Сливен и ръководствата на Регионален център по здравеопазване и Регионален инспекторат на образованието. Тя поиска от тях информация за отражението на проблема върху основните потребители на територията на областта и готовността за алтернативни действия при евентуално задълбочаване на кризата.

В общините Котел и Твърдица няма потребители на промишлена газ, става ясно от предоставената информация.

В община Сливен сред газопотребителите има само едно училище – ОУ „Хр. Ботев”, към което подаването на газ засега е нормално. При евентуално задълбочаване на кризата училището има алтернатива да премине на дизелово гориво. Сред болничните заведения в общината потребители на промишлена газ са МБАЛ „Хаджи Димитър” и ДКЦ-2, като и там подаването е нормално. Алтернативата на ДКЦ-2 е да премине на дизелово гориво ако се наложи. Частната МБАЛ „Х. Димитър” няма алтернатива за отопление, но от РЦЗ информират, че пациентите могат да се поемат от останалите лечебни заведения. 42 са другите по-големи потребители на промишлена газ в община Сливен, като в 38 от тях доставката на промишлена газ е спряна, а в останалите 4 продължава. /Четирите потребителя с нормално газоподаване са хлебозаводите „Х. Димитър” и „Панония”, фирмите „АРА” и „Синекс”/.

В община Нова Загора към 7 януари т.г. всички детски градини и училища са с нормално газоподаване, информират от РИО. Двете начални училища в Нова Загора при евентуално спиране на газоподаването биха могли да продължат учебния процес на двусменно обучение, отоплявайки се с ел. енергия, но за целта ще са им необходими още калорифери. СОУ „Хр. Ботев ” има алтернатива за отопление с дизелово гориво и е съобщило необходимите му количества до края на януари, но тъй като средствата ще са от делегирания бюджет и засега има отопление, не бързат със закупуването му. Ако спре газоподаването проблем ще настъпи най-вече в СОУ „Ив. Вазов” – Нова Загора, където е невъзможно алтернативно отопление. От РИО информират, че ако е необходимо ще се изготви предложение до министъра на образованието за обявяване на неучебни дни, но това ще стане в краен случай.

Днес е проведена среща на директорите на училищата в община Нова Загора с представител на Бургаз Газ – офис Нова Загора, на която е станало ясно, че няма проблем с газоподаването и съответно с отоплението на училищните сгради. Два пъти дневно директорите на училищата ще изпращат в РИО информация за измерените температури в класните стаи, които след обобщаване ще се изпращат в МОН.

Сред потребителите на промишлена газ в община Нова Загора е и МБАЛ „Св. Петка Българска”, където подаването засега е нормално и има готовност от страна на ръководството за преминаване на отопление с ел. енергия ако кризата се задълбочи. Двата основни хлебопроизводителя в общината „Церера” и „Яница хляб” от вчера са на дизелово гориво. Останалите по-големи потребители на природен газ също имат алтернативни начини за продължаване на работния процес.