Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Завръщане към корените

02 май 2012 16:43, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 12 години, брой четения: 1052
Завръщане към корените

Среща под надслов "Завръщане към корените" се проведе за трета поредна година в Сливен на 27 май, инициирана от г-жа Божана Богданова и екип от родолюбиви потомци на българи, прокудени от родните си места в Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия през периода 1913 - 1922 година.

По предложение на зам. председателя на Общински съвет Сливен Иван Иванов, от тази година срещата на тракийците е включена в официалния културен календар на Община Сливен. Съорганизатори на инициативата са Община- Сливен, Общински съвет- Сливен, ТД "Лазар Маджаров"- Сливен и СТДБ- София. Спомоществуватели на инициативата „Завръщане към корените” са Община Сливен и Общински съвет Сливен, Комплекс "Национал" Сливен - Радостин Бозуков, Неделчо Великов, Божана Богданова, Иван Иванов.

Участниците в традиционната среща присъстваха на заупокойна молитва в Храм-паметника "Св. Цар Борис Първи-Покръстител”, построен със средства на потомци на тракийци, в памет на загиналите им предци за единението на Майка България, след което положиха венец и цветя на морената с паметна плоча. Фото-изложба в галерия "Май" "Завръщане към корените" беше открита от кмета на Община Сливен Кольо Милев и председателя на Общинския съвет Соня Келеведжиева. В откриването участие взеха и: зам. кметът Иван Манчев, зам. председателят на Общинския съвет Иван Иванов, председателят на ТД "Лазар Маджаров" Кирил Киряков, общинският съветник д-р Димитър Павлов и мн. др. гости.

Срещата, провела се в зала "Май" на Общината, и допълнителните прояви към нея продължиха повече от девет часа с участието на близо 150 потомци, пристигнали от всички краища на България.

Подравления към участниците поднесоха председателят на Общинския съвет- Сливен г-жа Соня Келеведжиева и евродепутатът Евгени Кирилов. От името на лидера на ПП „АТАКА” Волен Сидеров, с приветствие към тракийците се обърна областният координатор на ПП АТАКА Иван Иванов. Поздравление към участниците бе поднесено и от името на Кмета на Сливен- Кольо Милев. В срещата взеха участие научни работници от БАН и специалисти от ДА "Архиви", които дадоха компетентни отговори на поставените от участниците въпроси. Прожектирани бяха филми за съдбата на прокудените от Тракия българи и за посещения на потомците по родните места на предците им. С изпълнения на автентични тракийски песни от самодейни състави от Сливен, Казанлък, Свиленград и Старо село, с разговори "На раздумка" и със снимки за спомен завърши традиционният празник „Завръщане към корените”.

 

Снимки

Среща под надсловСреща под надсловЗавръщане към корените