Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПЪРВА ВИЗИТА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ В ПОЛША

03 май 2012 15:25,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 11 години, брой четения: 3322
Полша

Всичко започна на 17 април 2012 в 06.00 сутринта. Потеглихме за София, от където имахме полет за Варшава с прекачване за Краков. След цял ден на изморително пътуване и кратки почивки пристигнахме към 20.00 часа в Краков- един уникален град. Нощните светлини го правеха толкова голям и бляскав. Всяка от нас тръгна със семейството, при което беше настанена. Хората бяха много гостоприемни и позитивно настроени към нас. Всеки ден в прекрасния Краков беше различен и неповторим.

В сряда и четвъртък карахме по 2 учебни часа с класа на нашите нови приятелки Паолина и Йоанна. Те са 11 клас, но учим сходни неща. Училището е голямо и старо. Има тенис корт и футболна площадка. Освен нас - учениците от България, имаше и деца от Португалия, Италия, Румъния и Литва. С тях също се опознахме и сближихме.

В сряда представихме нашата презентация на тема „Спасяването на българските евреи през Втората Световна война”, a нашите партньори представиха своята работа до момента. След това направихме разходка из стария Краков, двореца „Вавел” и други забележителности на града. Вечерта прекарахме отново заедно със семействата. Поопознахме се и разбрахме много интересни и нови неща.

В четвъртък след работните сесии и учебните часове посетихме Солните мини във Величка, малко градче близо до Краков. Гледката си струваше. Всичко наоколо беше от сол- стените, тавана, пода и статуите. След цял ден обикаляне бяхме много изморени, но нямахме право на почивка. Продължихме с разходките и красивите гледки. Нощем Краков е още по-красив и страхотен. Имахме чувството, че тези хора не спят. Улиците бяха винаги оживени и пълни с хора- било то местни, туристи или просто улични музиканти свирещи истинска музика и допринасящи за уникалната атмосфера в града.

На следващия ден петък бяхме в Аушвиц. Посещението беше подтискащо, но необходимо и поучително. Един добър урок,че трябва да спрем с войните и да бъдем толерантни към всеки различен.

В събота сутринта посетихме уникален подземен музей с най-различни експонати, запазени от преди стотици години. Останалата част от деня прекарахме в забавления и разходки. След цял ден изпълнен с незабравими моменти, беше време да си стегнем багажа . На раздяла беше много тъжно, защото се опознахме и станахме приятели с нашите домакини и техните семейства. Сбогувахме се и си обещахме да се видим през март 2013 в България.

Това беше най-хубавото пътуване, на коeто сме били. Благодарим на нашите приятели от Полша за топлото отношение и незабравимите мигове!

 

http://eutolerance.wordpress.com/about/

Даниела Маркова - ПРОЕКТ: „ТОЛЕРАНТНОСТТА - КЛЮЧ КЪМ СОЦИАЛНАТА ИНТЕГРАЦИЯ НА МЛАДИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ”

Снимки

ПолшаПолшаПолшаПолшаАушвиц