Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Методий Григоров на 75

04 май 2012 16:55, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 11 години, брой четения: 1049
Методий Григоров на 75

Днес се откриват Майските дни на културата „Сливенски огньове” на община Сливен. В 20,45 часа на площад „Хаджи Димитър” маестро Методий Григоров ще запали огньовете, с което ще даде началото на празниците.

Маестро Методий Григоров чества тази година 75- я си рожден ден и 50 години диригентска дейност. Почетен гражданин е на град Сливен и носител на голямата награда за изкуство, литература и култура „Добри Чинтулов” за 1997 година.

Госпожа Соня Келеведжиева изпрати поздравителен адрес от името на Общинския съвет Сливен до маестро Григоров.

 

 

 

 

Уважаеми господин Григоров,

от свое име и от името на Общински съвет Сливен Ви поздравявам по повод Вашия 75- годишен рожден ден и 50 години диригентска дейност!

Вашият празник е празник за всички нас, които обичаме Вашата музика и вдъхновени от нея намираме смисъл и опори за трудния си делник. Човек трябва силно да обича музиката, да благоговее пред нея и родната земя, за да им остане верен години, за да им отдаде целия себе си, за да отработва с прецизност на майстор, ювелирно, всяка песен, всеки музикален детайл, за да се получи онова магнетично изпълнение, което покорява, възторгва, изправя на крака публиката и очарова ценителите на хоровото изкуство у нас и по света. Възхищаваме се от творческия Ви устрем, от стоицизма, който проявявате, въпреки тежненията на дните, въпреки изпитанията на съдбата. Вашият музикален свят, животът Ви, са достойни за подражание.

Заслужено Общински съвет Сливен Ви удостои със званието „Почетен гражданин на Сливен”, заслужено сте носител на най- високото отличие на Община Сливен, Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 1997 година, защото от музиката, която сътворявате, можем да почерпим сила и топлина, защото тя утвърждава живота и хармонията в него. Гордеем се с многобройните Ви успехи- те носят радост на всеки сливенец, будят възхита. Прекланяме се пред сътвореното от Вас. Вие създадохте образци на българското хорово изкуство, с които малко градове могат да се похвалят, които са еталон на изящност на изпълнението, съчетание на вокална техника и интерпретаторски талант. Превъзходната палитра от тонове и цветове на звука на песните на Вашите хорове, говорят за достигнато съвършенство, доказват, че Вашият творчески свят е част от голямото изкуство на България и света. Сливен няма своя Музикална академия, но Вашата работа безусловно запълва този вакуум, защото от Вашите хорове са тръгнали десетки таланти, които днес разнасят славата на България по света.

Вие, господин Григоров, провокирате съзнанието ни с цялостната си творческа изява не само като безспорен познавач, проникнал в най-дълбинните тайни на музикалното изкуство, но и като смел новатор, който не се страхува да пригоди църковните песнопения на съвременен български език, да ги направи достъпни за всеки, прекрачил прага на Божия храм, за което Ви благодарим.

Маестро, поздравявам Ви най- сърдечно за празника и пожелавам здраве, нескончаема енергия, дълголетие, силен дух! 75 години са само 75 пролети и есени, само 75 лета и зими в човешкия Ви живот, само 75 страници от житейската Ви книга, само 75 полета на устремения Ви дух към висините, 75 вдишвания на надежди, 75 изгрева на вяра, а петдесетте години диригентска дейност са 50 години пътуване към духовните пространства на корените и земята.

Бъдете жив и здрав! Бъдете благословен!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК от името на Общински съвет Сливен!

 

СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СЛИВЕН