Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация Сливен бе домакин на семинар за енергийна ефективност

04 май 2012 18:13,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1085
Семинар на АУЕР

На 3 май в Сливен Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/ проведе семинар от информационната кампания „Управление на енергийната ефективност и енергията от възобновяеми източници”. Целта на събитието бе да се популяризира политиката по устойчивото енергийно развитие в Югоизточния район за икономическо планиране.

Преди откриването на семинара Марин Кавръков - Областен управител на Област Сливен и Кольо Колев - изпълнителен директор на АУЕР дадоха съвместна пресконференция за местните медии. На брифинга с журналистите стана ясно, че

3500 лева ще струва санирането на едно жилище от 100 квадрата на неговия собственик, ако се възползва от проект "Енергийно обновяване на българските домове". Според изчисленията на агенцията един квадратен метър санирана площ струва около 70 лева, а стойността на около 100 квадрата санирано жилище ще бъде около 7000 лева. Половината от тази сума се поемат по проекта, а за собствениците на сградите остават около 3500 лева. На места се правят информационни кампании, проследява се и как се изпълняват общинските програми за енергийна ефективност. Кольо Колев разясни и възможностите за финансиране по проекта за енергийно обновяване на българските домове. Управляващият орган на проекта е МРРБ, а самият проект е в процес на стартиране. По един енергиен мениджър на район на планиране ще има в страната, както и един отделен за София – град. Тези енергийни мениджъри ще консултират и съветват желаещите да се включат в проекта, като обследването на сградите, които подлежат на саниране ще бъде безплатно. Областният управител Марин Кавръков припомни, че община Сливен има програма за енергийна ефективност, приета още през 2001 година. Тя предвижда увеличаване на енергийната ефективност чрез саниране на публичните сгради, изграждане на енергоспестяващо осветление, както и стимулиране и подпомагане на използването на възобновяеми енергийни изтичници. По изнесени дани от г-н Кавръков 90% от публичните сгради със социално значение, като детски градини, ясли, училища в община Сливен са санирани, подменени са телата за осветление, а целта е до 2013 година в област Сливен да се изработват 200 мегавата зелена енергия или по един киловат средно на човек.

В хода на дискусията водещи експерти от АУЕР представиха плановете, управлението и контрола по енергийната ефективност, програми за насърчаване на производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници, както и механизмът, по който АЕУР издава гаранции за произход на енергия от възобновяеми източници.

Участваха и специалисти от Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници /ФЕЕВИ/, които представиха възможностите за финансиране на инвестиционни проекти за енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Местният опит беше представен от Инженерно-педагогическия факултет - Сливен към Техническия университет – София, в който се обучават специалисти по енергийна ефективност. От Тракийския университет, Стара Загора информираха за вече спечелени проекти по енергийна ефективност.

На срещата присъстваха над 60 души - представители на областните и общинските администрации от региона, на бизнеса, на търговците с енергия, на неправителствения сектор от Югоизточния район за икономическо планиране, както и домоуправители и граждани.

Презентациите от семинара са достъпни на сайта на Областна администрация Сливен в рубриката „Актуално”.

Снимки

Семинар на АУЕРСеминар на АУЕРСеминар на АУЕРСеминар на АУЕРСеминар на АУЕР