Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева бе официален гост на Националния събор по овцевъдство

05 май 2012 22:00, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1896
---

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева присъства на откриването на Националния събор по овцевъдство, който се провежда на 5 и 6 май в Арбанаси край Петропавловския манастир. Десислава Танева и министърът на земеделието Мирослав Найденов прерязаха лентата за откриването. На церемонията присъстваха още зам.-министър Цветан Димитров, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, председатели на румънски животновъдни организации и др.

Официалните гости направиха обиколка на събора и се запознаха с породите животни, участващи в изложението. То се организира от Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца и се финансира от Държавен фонд „Земеделие” с одобрената от Европейската комисия схема за държавна помощ за участие в изложение по овцевъдство. Това е първото по рода си изложение на породисти овце, кочове, агнета и кучета. На него се представят млечни, месни продукти и деликатеси от овце. Атрактивно бе участието на представители на Федерацията на каракачаните в Сливен, които се изявиха с характерни песни, танци и обичаи, свързани с Гергьовден. На събора присъства председателят на дружеството Коста Балездров.

В съботния ден бяха проведени състезания по ръчна стрижба и доене на овце, а за неделя е предвиден конкурс за най-добре приготвено сирене. На събора министър Найденов съобщи, че българските овцевъди ще получат 5 млн. лева компенсации заради високите цени на горивата. Тази година животновъдите получиха по 30 лева на глава добитък. В двудневната проява участват над 40 овцевъди със 700 животни, около 20 производители на млечни продукти и занаятчии от цяла България.

снимка: Dariknews.bg