Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Марин Кавръков присъства на откриването на Майските „Сливенски огньове”

09 май 2012 17:31,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1160
Сливенски огньове

Областният управител взе участие в церемонията по откриването на Майските „Сливенски огньове”, една традиция, която се възстановява след 23-годишно прекъсване. Тази година Майските дни на културата са посветени на 190-та годишнина от рождението на Добри Чинтулов. Началото на културната традиция е поставено през 1967 г. с Чинтуловите литературни дни, преименувани по-късно в културни тържества „Сливенски огньове”.

В голямата зала на Драматичния театър „Стефан Киров” на 4 май се състоя концерт „Талантите на Сливен” на оперните певци Татяна Шиварова, Даниела Дякова, Елена Баръмова, Василена Чанова, Деница Стоянова и възпитаници на сливенската хорова школа. Концертът съпровожда Симфоничният оркестър – Сливен с диригент Димитър Караминков. Участва и смесеният хор „Добри Чинтулов” при Народно читалище „Зора” с диригент Методий Григоров. С концерта бяха отбелязани 50 години диригентска дейност на маестро Методий Григоров. За принос в развитието на музикалния живот на Сливен Методий Григоров е удостоен с най-високите отличия – наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и званието „Почетен гражданин на Сливен”.

Диригентът Методий Григоров и още двама носители на наградата „Добри Чинтулов” Тодор Терзиев и Петър Льондев запалиха символния огън на Майските дни на културата. Стотици сливналии дойдоха на пл. „Хаджи Димитър” на церемонията по запалването на огньовете. Тържественият ритуал завърши със заря под звуците на „Вятър ечи, Балкан стене.” Огънят на площада ще гори през целия месец май от 20 до 24 часа.

Снимки

Сливенски огньовеСливенски огньовеСливенски огньовеСливенски огньове