Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кръгла маса “Философия на толерантността”

13 май 2012 16:49,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 12 години, брой четения: 3393
кръгла маса по философия

На 8 май се проведе кръгла маса на тема “Философия на толерантността” като част от дейностите от проект по секторна програма „Коменски” на тема “Толерантността – ключ към социалната интеграция на младите европейски граждани”

Участаваха ученици от 9 – 12 клас. Гост на кръглата маса бе г-жа Кристиана Станкова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РИО Сливен.

Предварително на участниците бяха предложени философски текстове за коментар и анализ от Платон до Еманюел Левинас подбрани от антологията “Философия на толерантността”. Ето и някои от въпросите, на които учениците търсеха отговори: С кои други понятия за човешките взаимоотношения се свързва или припокрива толерантността? Доколко толерантността се корени в самата човешка природа? Не е ли по- добре толерантността да се ограничи до етническата или религиозната търпимост?

Обсъжданията и коментарите породиха спорове около това разумът ли е този, който винаги трябва да ни води или всеобщото съгласие, че е по-добре да живеем в мир. Отговорът потърсихме и в Притчата за добрия самарянин, която изгледахме като анимация.

На финала перифразирахме Албер Камю: толерантният индивид и по-точно свободно избралият да бъде толерантен, т.е. личността, Азът в своята мощ да твори човешки отношения, би бил една по-красива гледка, стига да е надскочил безцветната толерантност.

Маргарита Маркова

Снимки

кръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философия