Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Марин Кавръков : Кой и защо иска оставката ми като областен управител?

16 май 2012 12:12,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 968
Кавръков

Още от лятото на 2009 г., когато бях назначен за областен управител на Сливенска област съм подложен на непрекъснат натиск от Йордан Лечков и от общинските съветници от групата на ГЕРБ в общински съвет на гр. Сливен Мария Григорова и Димитър Митев. Те непрекъснато настояваха да връщам решения на общинския съвет, които те считат, че не отговарят на интересите им. Няма да цитирам конкретни примери защото те вече не са актуални и не представляват обществен интерес.

Конкретният повод за исканата ми оставка е решението на общинския съвет от 26.04.2012 г., с което последният възлага на кмета инж. Кольо Милев да прекрати договора със сметосъбиращата фирма „Консорциум ЛТБ-България ХГ” ООД. Йордан Лечков, Мария Григорова и Димитър Митев поискаха да върна решението на общинския съвет.

Съгласно правомощията ми като областен управител имам правото и задължението да осъществявам административен контрол за законосъобразност на решенията, които имат качеството на административен акт на общинския съвет. Въпросното решение на общинския съвет няма качествата на индивидуален административен акт съгласно определението на чл. 21 от АПК , поради което не го върнах.

Ако бях удовлетворил искането им бих извършил престъпление по служба по смисъла на чл. 282 от НК, според който длъжностно лице, което превиши властта или правата си носи наказателна отговорност с лишаване от свобода до 5 г.

Публична тайна е, че Йордан Лечков е скритият собственик на редица фирми намиращи се в договорни отношения с община Сливен възлизащи на милиони левове. Една от тези фирми е „Консорциум ЛТБ-България ХГ” ООД. Като кмет на град Сливен Йордан Лечков е причинил щети в особено големи размери на община Сливен, което резултира в поредица от съдебни дела, по едно от които има и осъдителна присъда на Ямболския окръжен съд, която той обжалва.

Не съм допуснал и няма да допусна като областен управител да бъда принуждаван да защитавам частни корпоративни интереси на когото и да е дори той да се казва Йордан Лечков.

Препоръчвам на общинските съветници да се запознаят с раздел I-ви от НК и по специално в частта му относно престъпленията против реда на управлението визирани в чл. 269 от НК. Последният предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 6 г. за всеки, който употреби сила или заплаха с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба, или свързано с функцията му.

Нека те и компетентните органи да преценят имат ли действията на Лечков и компания характера на заплаха и принуда спрямо мен такива каквито са описани в чл. 269 от НК.

 

15.05. 2012 г. Марин Кавръков

гр. Сливен Областен Управител на

Област Сливен