Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

24 МАЙ

23 май 2012 11:37, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 11 години, брой четения: 1402
24 май

Скъпи сливенци,

 

От свое име и от името на ОбС Сливен Ви поздравявам с най- българския празник в календара- празника на Словото, на славянската писменост и култура 24 май, поздравявам Ви с празника на светите братя Кирил и Методий!

На този ден, заедно с гордостта, че сме българи, се вълнуваме и от факта, че отбелязваме появата на буквите и почитаме паметта на техните създатели. Съзнаваме в каква тежка борба, кога и как – в битка с догми и канони, в битка с носителите на триезичната ерес – Константин Философ и брат му Методий проправиха пътя на нашите Аз, Буки, Веди, Глаголи, за да заеме народът ни своето достойно място сред признатите народи на Европа- затова благоговеем пред делото им.

Честити сме ние, българите, от факта, че имаме своя писменост, защото знаем как Климент, Наум и Ангеларий създадоха Преславската и Охридската школа, как обучиха на четмо и писмо хиляди азбукарчета, дали светли пътеки на Средновековна България, за да се роди и утвърди кирилицата като азбука на милиони хора, на много народи. И този исторически факт е повод за националната ни гордост и самочувствие, че и ние „сме дали нещо на света”, че сме народ, вградил своята духовност в основите на Европа, който и днес може да има своя принос в развитието на общоевропейския облик.

 

Честит празник на всички учители и техните ученици, на хората на духа, на изкуството!

Да обичаме и тачим родната земя, корените български, е нашето призвание! Да пазим и обичаме Словото е наш морален дълг! Да го предадем чисто на децата си, за да пребъде през вековете, е неписан закон. Да пазим паметта на съпокровителите на Европа, Солунските братя, първите вдъхновители и радетели на съвременна Обединена Европа, е свято и благословено дело!

 

Да ни е честит празника на Словото, на Науката и Културата!

 

Соня Келеведжиева-

Председател на ОбС Сливен

 

Снимки

24 май24 май