Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Четири регионални програми за обучение и заетост на Областна администрация са включени в Националния план за действие по заетостта за 2009г.

26 януари 2009 13:13,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 884
брифинг-1

Всичките четири регионални програми за обучение и заетост, предложени от Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен, са включени в Националния план за действие по заетостта за 2009 г. Те ще се реализират през тази година, като за тях е предвидено финансиране от Държавния бюджет.

Една от програмите - „Родители в подкрепа на деца със специфични образователни проблеми”, е разработена в партньорство между Областна администрация Сливен, Община Сливен, Община Нова Загора и Община Котел. Идеята за нея бе споделена на организираната от областното и общинското ръководства на НДСВ под домакинството на областния управител кръгла маса на тема „Социалното включване на хората с увреждания – ще стане ли реалност?”. По време на форума областният управител Христина Чолакова пое ангажимент с подкрепата на хората с увреждания да разработи регионална програма за заетост, която да допринесе за решаването на конкретни проблеми на хората с увреждания. В резултат на това беше разработена програма, която осигурява обучение и заетост на 12 лица - родители на деца с увреждания и безработни учители, в дейности, свързани с подпомагане работата на персонала в специализираните институции за деца с увреждания и в детски градини и училища, които се посещават от деца със специални образователни потребности на територията на Община Сливен, Община Нова Загора и Община Котел.

Останалите три програми са разработени от общинските администрации в Нова Загора, Котел и Твърдица. Програмата „Поддържане сервитута на четвъртокласната републиканска пътна мрежа на територията на община Нова Загора” осигурява обучение и осеммесечна заетост на 20 лица от община Нова Загора.

Програма „Ремонт на четвъртокласна пътна мрежа и улични настилки в община Котел” предвижда да бъдат обучени 15 лица и да се осигури деветмесечна заетост на 45 лица от общината.

Програма „Поддържане на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа на община Твърдица” осигурява обучение и осеммесечна заетост на 20 лица от тази община.