Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител бе домакин на работна среща с представители на институциите относно ситуацията край Петолъчката след взривовете

19 юни 2012 16:56,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 938
Работна среща

Днес в конферентната зала на Областна администрация Сливен се състоя двучасова работна среща между представители на институциите във връзка с последващите дейности след взривовете край Петолъчката. Работната среща се проведе по инициатива на Областния управител Марин Кавръков. В срещата взеха участие заместник кметът на Община Сливен Иван Манчев, кметът на село Горно Александрово Петър Костадинов, директорът на Областна дирекция „Земеделие” Тодор Братанов, полковник Вилис Цуров от Министерство на отбраната и Снежана Кънева – началник на отдел „Обществен ред, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка” в общината.

На срещата беше определен обхватът на засегнатите територии, като стана ясно, че има разпръснати боеприпаси и извън определената трикилометрова зона за сигурност. Интензивността на разпространение на невзривените боеприпаси ще се установява в процеса на работа на военните специалисти. Определени бяха и селскостопанските площи в зоната, които предполагаемо са претърпели щети. Засегнатите земеделски култури са трайни насаждения около 20 дка, лозови масиви 26 дка обработваеми и още неустановен брой запустели лозя, около 5 дка малини и шипки. От зърнените култури става дума за приблизително 470 дка ечемик и около 2200 дка слънчоглед и пшеница. С оглед на вегетативния период на културите бе решено приоритетно да бъдат обследвани засятите площи с ечемик, което е възможно да се случи за един ден по уверение на военните. След това ще се работи по лозята, прасковените градини и останалите култури. На работната среща бе договорено да се съгласуват картните листи на армията с ортофотокартите на Областна дирекция „Земеделие” и земеразделните планове на общината. След съгласуването на тази документация до края на седмицата ще бъдат изготвени списъци на всички собственици и арендатори на засегнатите площи. Като последен етап ще бъде назначена експертна комисия, която да оцени щетите. Координирани са всички действия между институциите за създадените работни групи на областната администрация, общината, министерството на отбраната, областната дирекция по земеделие и кметът на село Горно Александрово.

Утре на 20 юни Областният управител Марин Кавръков ще докладва на заседание на Министерски съвет в София за предприетите дейности от институциите, създадената организация и предстоящите действия.

Снимки

Работна срещаРаботна срещаРаботна среща