Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Да се свети името на Паисий и да помним словото му!

19 юни 2012 23:47,
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 11 години, брой четения: 1704
Паисий

290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на първата българска възрожденска книга- "История славянобългарска" се честваха днес в цялата страна. С тържествена вечерня и петохлебие празникът бе отбелязан в Стара Загора, а в единствения български храм, носещ името на Пайсий Хилендарски, се състоя божествена литургия. Празнична света литургия бе отслужена и в катедралния храм "Свети Александър Невски"- София. Президиумът на БАН организира академичното честване, а университетите в Благоевград, Велико Търново, Пловдив и София проведоха научни сесии, посветени на делото на Паисий. "История славянобългарска" (1762) поставя началото на националното ни Възраждане. С усилията на ума и голямата си духовна енергия Хилендарецът създава ,,История славянобългарска”, чрез която българите откриват славното си минало и зове в нея към родолюбие, просвета и независимост, вдъхва чувство за национално достойнство. Известни са около 70 преписа на Паисиевата история. Първият препис на „История”-та е на Софроний Врачански от 1765 година.

По повод годишнината се издават книги, сборници със статии, организират се ученически конкурси, свързани с Паисиевата история, а млади хора преписват на ръка части от книгата. Много сливенски училища днес също отбелязаха годишнината. Още през 2008 150 ученици от Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” в Сливен преписаха и подариха на Сливенския Митрополит уникален препис на „История славянобългарска”, която се съхранява в личната библиотека на НВП Митрополит Йоаникий.

Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква през 1962 година.

Да се свети името му и да помним словото му: „Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О, неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?"

Снимки

"История славянобългарска"