Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представители на М ГЕРБ присъстваха на празник в село Бяла

25 юни 2012 17:43, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 2116
Кристин Спасов

Представители на Младежката организация на ПП ГЕРБ в Сливен посетиха село Бяла по време на празник, посветен на Еньовден. Областният организационен секретар на М ГЕРБ Кристин Спасов наблюдава обичая Еньова буля, пресъздаден от деца към местното читалище. Сред официалните гости бе и областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Според традицията всички моми се събират в една от къщите и обличат малко момиченце като булка. Най-силната девойка повдига върху раменете си момичето и всички моми обикалят селото и нивите, като пеят обредни песни за здраве и плодородие. На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце, според вярванията. Еньовден е стар български празник, който се отбелязва на 24 юни.

На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

Снимки

---------