Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на церемонията по обявяването на „Живи човешки съкровища” за 2012 година

28 юни 2012 15:48,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1012
Живи човешки съкровища

На официална церемония на 26 юни от 11 часа в Министерството на културата бяха обявени новите 5 кандидатури, вписани в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство по Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2012 година. Областният управител на Сливен Марин Кавръков бе сред поканените официални гости, заедно с колегите си от Перник и Монтана. В церемонията взе участие и зам.-министърът на културата Митко Тодоров, който връчи грамоти на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на традиционната култура и във връзка с вписването им в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство на представителите на одобрените кандидатури. В регионалния етап за попълване на системата през 2012 г. в областните администрации в цялата страна постъпиха 88 кандидатури, които бяха оценени от регионални експертни комисии до 13 юни 2012 г. Национална експертна комисия, назначена със заповед на министъра на културата, разгледа излъчените от регионалния етап 22 кандидатури на национално ниво и номинира 5 от тях за вписване в Националната листа на елементите по нематериално културно наследство”, отбеляза Деяна Данаилова, директор на дирекция „Културна политика” в Министерство на културата. Тя припомни, че решението на тази комисия бе обсъдено и подкрепено на заседание на Националния съвет по нематериално културно наследство, проведено на 15 юни 2012 г., а 5-те кандидатури бяха предложени на министъра на културата за утвърждаване.

Представителите на всички регионални кандидатури, достигнали до национално равнище, също получиха грамоти на Министерството на културата за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната култура и във връзка с участието им в Националната система „Живи човешки съкровища – България” – 2012.

Церемонията по награждаването започна с атрактивно изпълнение на автентична водична песен на Добърските баби, като участничките от тази формация за автентичен фолклор подариха и китка здравец от Пирин за здраве на зам.-министъра на културата Митко Тодоров, който на свой ред им честити вписването в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство.

Националната листа се попълва на две години - от 2008 година. След приключването на процедурата започва подготовката на българската кандидатура за Представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Системата "Живи човешки съкровища" е създадена в изпълнение на Конвенцията за нематериалното културно наследство, приета от ЮНЕСКО през 2003 г.

Област Сливен беше представена с кандидатурата от с. Божевци - „В Божевци близо до Бога” – традиционни занаяти, домашни дейности, традиционно пеене и свирене, традиционно разказване, която бе излъчена на 18 май след обстойно запознаване на регионалната комисия с документацията по трите предложени номинации. Кандидатурата на читалището от село Божевци за местният самоук майстор Кирил Ангелов бе сред наградените 22 с грамоти за участие от заместник-министър Митко Тодоров. Бай Киро, както се обръщат към 86-годишния майстор неговите съселяни беше отличен с грамота на Министерството на културата за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната българска култура.

СПИСЪК НА НОВИТЕ КАНДИДАТУРИ, ВПИСАНИ В НАЦИОНАЛНАТА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ЛИСТА НА НЕМАТЕРИАЛНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

1. Сфера на НКН - Традиционно пеене и свирене

Име на проекта - „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици”

Институция - НЧ „Просвета 1927” – с. Добърско, общ. Разлог, обл. Благоевград

Групов носител - група „Добърски баби”

2. Сфера на НКН - Традиционно пеене и свирене

Име на проекта - „Да съхраним дунавските ритми в с. Антимово”

Институция - НЧ „Развитие-1926” с. Антимово, общ. Видин, обл. Видин

Групов носител - Духова музика „Дунавски ритми”

3. Сфера на НКН- Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци – Дървообработване и дърворезба

Име на проекта - ”От извора днес, за да ни има утре”

Институция - НЧ „Братство 1869” – гр. Кюстендил, обл. Кюстендил

Индивидуален носител - Стефан Алексов Петров от село Ломница

4. Сфера на НКН- Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци - килимарство

Име на проекта - „Чипровски килими”

Институция - НЧ ”Петър Богдан-1909” – гр. Чипровци, обл. Монтана

Групов носител - Женска фолклорна група и млади /Иванка Ивайлова и Захаринка Ивайлова /

5. Сфера на НКН - Традиционни празници и обреди – Празнуване на Васильовден /Сурва/

Име на проекта - „Народния празник Сурва в Пернишко”-

Институция – Регионален исторически музей – гр. Перник, обл. Перник

Групов носител - Сурвакарски групи от 31 селища

Снимки

Живи човешки съкровищаЖиви човешки съкровищаЖиви човешки съкровищаЖиви човешки съкровищаЖиви човешки съкровищаЖиви човешки съкровищаЖиви човешки съкровища