Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Тараклия и Мелитопол- градове побратими на Сливен

06 юли 2012 23:13,
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 11 години, брой четения: 1407
Посрещане в Тараклия

В началото на месец април тази година г-жа Соня Келеведжиева изпрати предложение до г-н Сергей Вальтер – кмет на град Мелитопол - Република Украйна, и получи положителен отговор за осъществяване на договорни отношения между Мелитопол и Сливен. Отправена бе покана и към г-н Филипов, кмет на Тараклия, за сътрудничество. Предложенията за побратимяване са инициирани от неправителствени организации за създаване на трайно сътрудничество между югоизточния регион на Република България и българската диаспора в Република Молдова и Република Украйна, Постоянната комисия за европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи към ОбС Сливен и по повод гостуването на доц. Пачев – председател на българското дружество „Балкан” в гр. Мелитопол на Общинския съвет в нашия град. Общинският съвет в Сливен прие на свои заседания решения за побратимяване на града ни с град Тараклия(Молдова) и град Мелитопол(Украйна).

На 29 юни т.г. сливенска делегация, в която взеха участие заместник-кметът Иван Славов, общинските съветници Деян Дечев, Иван Иванов, Соня Келеведжиева, кметовете на Гавраилово- Димитър Андреев, на Трапоклово- Кирил Кирев, Кольо Колев- Търговско промишлената палата в Сливен, отпътува за Молдова и Украйна, за да реализира подписването на двустранните договори. Инициативите за създаване на трайно сътрудничество между югоизточния планов регион на Република България и българската диаспора в Република Молдова и Република Украйна са под патронажа на г-жа Соня Келеведжиева.

В Молдова българската делегация бе посрещната от Кмета на Тараклия, от Председателя на Градския съвет и по стара българска традиция- с хляб, сол и вино. С „Хубава си, моя горо”, български песни и танци, домакините засвидетелстваха любовта си към България. На 29 юни бе подписан договор за икономически и културен обмен. Делегацията ни разгледа читалището в града и се запозна с дейността му. Соня Келеведжиева се срещна с Димитър Боримечков- журналист, поет, фотограф и издател на вестник „Български глас” за бесарабска българска литература в Тараклия, предназначен за учители и културни дейци. Проведоха се разговори за запазване обучението по български език в училището. Г-н Иван Славов покани децата на Тараклия да вземат участие в Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници", който се провежда ежегодно в Сливен. Договориха се съвместни дейности с Ректора на Тараклийския университет по българистика. Делегацията се запозна с дейността и на тараклийския театър „Смешен петък”, чийто режисьор няколко години бе сливенският актьор Петко Апостолов.

На 01.07. сливенската делегация участва в подписването на договор за сътрудничество с град Мелитопол. Гостува на Мелитополското дружество за българска култура "Балкан", чийто председател е доц. Пачев, и се запозна с историята и дейността му. Кметовете на сливенските села Трапоклово и Гавраилово гостуваха на мелитополските Трапоклово и Ботьово, договориха съвместни дейности. Българите в Мелитопол посрещнаха сливенската делегация с традиционната българска баница, с български песни и танци. В залата на Дружество „Балкан” звуча „Моя страна, моя България” и стихове, посветени на майка България. В Мелитопол Соня Келеведжиева, Иван Славов и Иван Иванов гостуваха и на Ректора на Мелитополския държавен педагогически университет, връчиха договор за сътрудничество между Университета и Регионалния исторически музей Сливен, договориха партньорство с Техническия университет в нашия град, а останалата част от делегацията проведе разговори със зам.кметове на Мелитопол за икономическото сътрудничество между градовете.

Преди завръщането си в България сливенската делегация посети Болград и Българския културен център в него, както и църква „Св. Преображение”, която се реставрира, след възникналия пожар, който напълно е унищожил централния купол, стенописите и интериора на храма. ОбС- Сливен гласува за църквата „Св. Преображение” да бъдат дарени средства за подпомагане на дейностите по възстановяване, за които, при гостуването на делегацията, бяха проведени разговори със свещенослужители от Болград.

Побратимяването на Сливен с Тараклия и Мелитопол е добро начало за сътрудничество във всички области на културния, социалния живот и икономическия живот.

Снимки

Подписване на договорТараклийски театър "Смешен плач"Подписване на договор с кмета на МелитополСливенската делегация с г-н Валтер, кмет на МелитополПодарък от ОбС СливенВ Кметството на МелитополВ българското дружество "Балкан"Български песни и танци в МолдоваС Ректора на МДПУОпожареният купол на църквата в БолградПред църквата "Св.Преображение" в Болград