Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Марин Кавръков почете 135-ата годишнина от гибелта на 1013-те жители на село Любенова махала

16 юли 2012 15:14,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1205
Любенова махала

На 14 юли се навършиха точно 135 години от събитията по време на руско-турската война от 1877-78 година в новозагорското село Любенова махала. Тази година в двора на църквата в селото се бяха събрали много държавници и граждани, които почетоха паметта на загиналите 1013 души, 92 от които от селото. Сутринта бе отслужена заупокойна литургия и панихида. Вечерта се състоя церемония по полагането на венци и цветя върху двата саркофага с костите на невинните жертви, а храмът се изпълни от меката светлина на запалените от миряните свещи.

Присъстваха Областният управител на Сливен Марин Кавръков, заместник-областният управител Пейчо Пейчев, кметът на Нова Загора Николай Грозев, заместник-кметът Галя Захариева, председателят на общинския съвет Марияна Николова, кметът на село Любенова махала Иван Иванов и народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева.

В словото си Марин Кавръков отдаде почит на загиналите жители, които вероятно са повече от констатираните до момента 1013 души. Предстои издаването на нова книга за събитията отпреди 135 години, която трябва да внесе допълнителна яснота върху трагичната съдба на местните герои. Галя Захариева в качеството си на заместник-кмет на общината връчи на местният свещеник отец Димитър сертификат, издаден от Министерството на културата, според който от 1 август 2012 година църквата „Св. Великомъченик Георги”, построена през 1837 година става обект под номер 76 в списъка на 100-те национални туристически обекта. Популяризирането на църквата и паметниците в нея като част от културното ни наследство ще даде възможност на повече хора да получат информация за жертвите на клането в Любенова махала, едно трагично събитие, част от историята ни, съизмеримо и дори надвишаващо по мащаб Баташкото клане.

Скромната църква „Св. Великомъченик Георги” в новозагорското село Любенова махала става център на страшни изкупителни страдания за народната свобода в паметния 14 юли 1877 г. Обикновено проливането на човешка кръв в храма господен се приема за оскверняване, но за храмът в село Любенова махала може да се каже ,че е осветен с жертвоприношението на няколко стотици български християнски души, невинни жертви на озверени турци и черкези в оня паметен по ужаса си ден. И днес, 135 години след трагедията наречена „Втори Батак” хората все още си спомнят с трепет и ужас в сърцата паметните събития в черквата, разиграли се по време на Руско-турската освободителна война. Повече от 2000 души от редовната турска войска, черкези и башибозуци се отправят към Любенова махала. Огън и смърт се извиват над селото заедно с пушеци дим и огнени кълба, осветяващи цялата околност. Вой от кучешки лай, рев на добитък и писъци на жени и деца се разнасят в околността. А с превалянето на деня и настъпването на нощта ужасите се усилват и картината става по-страшна. Войската обкръжава двора на църквата, където в последен отчаян опит се опитват да окажат съпротива жителите на селото. Не след дълго съпротивата е сломена и защитниците падат като пречупени снопове. Озверелите турци нахлуват в храма и започват поголовна сеч. Тъжна картина представлявало селото след трагедията. Навсякъде лежали обезобразени човешки трупове, а сред тези развалини само храмът стърчал, мълчалив свидетел на случилото се.

Снимки

Любенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махалаЛюбенова махала