Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха изложба от кукерски маски, изработени от ученици

05 март 2009 16:56,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 2572
kukeri-1

Областният управител Христина Чолакова и зам. областният управител Фатме Мустафова присъстваха днес на откриването на изложба от кукерски маски, изработени от шестокласници и седмокласници в III ОУ „Д-р Ив. Селимински” в Сливен под ръководството на тяхната преподавателка художничката Даниела Ненчева.

Изложбата е подредена във фоайето на Държавен куклен театър – Сливен. Тя е осъществена по проект „Тайните на Старата ракла” на сливенския куклен театър с идеята да се приобщят децата към народното творчество, сподели директорът на кукления театър Ефимия Павлова. Проектът се реализира с помощта на Община Сливен, Национален Фонд „Култура” към Министерството на културата, Национална художествена гимназия „Д. Добрович” – Сливен, Регионален исторически музей, Регионална занаятчийска камара, Дружеството на сливенските художници и Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

Като благодари на организаторите за чудесната инициатива и на младите творци за проявеното творческо въображение и креативност, г-жа Чолакова им пожела тайните на Старата ракла да не спират до тук, а при всяко открехване тя да продължи и в бъдеще да ни разкрива нови изненади. Владимир Демирев – специалист от историческия музей в Сливен, запозна децата с ролята и функцията на кукерския маскарад и с особеностите му в днешно време, когато в много населени места в страната се възраждат маскарадните игри.

Експозицията включваше кукерски маски, изработени от повече от 120 ученици, като идеите са дошли от реални кукерски маски, участвали в редица събори. Седем от най-добре представилите се ученици получиха награди.

Снимки

kukeri-2kukeri-3